Reportaj

Ritmul orasului condus de Ionut Milea

Si eu sunt cetatean al judetului Buzau si as putea sa trag din cand in cand primarul din zona mea rurala de maneca… Ratiunea de la care pornesc scrierea de astazi am stat in timp si am observat-o de departe, in teren. Nu era perioada electorala, ci chiar mijloc de mandat. Nu am analizat o singura data, ci in mod repetat pana m-am convins ca exista si alesi dintre noi care chiar se pun in slujba cetateanului.

Stiti de ce il aleg eu pe baiatul acesta? Pentru ca daca ne intalnim pe strada si il trag de maneca sa-i zic o problema, el se opreste si cauta atunci sa imi rezolve situatia! Nu ma lasa.

V-ati identificat si dvs. primarul din zona in care locuiti ca fiind astfel? Eram sigura ca nu sunt tare multi intocmai. Si eu sunt cetatean al judetului Buzau si as putea sa trag din cand in cand primarul din zona mea rurala de maneca… Ratiunea de la care pornesc scrierea de astazi am stat in timp si am observat-o de departe, in teren. Nu era perioada electorala, ci chiar mijloc de mandat. Nu am analizat o singura data, ci in mod repetat pana m-am convins ca exista si alesi dintre noi care chiar se pun in slujba cetateanului.

Mai adaug un argument: tineretea care nu este factor dezechilibrant al administratiei publice locale daca edilul chiar are in propriul ADN notiunea de munca si nu de trandaveala, tratare aroganta a oricarei probleme si servitute fata de partidul caruia ii poarta cravata la costumul-uniforma impus. Asadar, tineretea in acest caz este plusul care inseamna viziune, deschidere catre modern si rapiditate in rezolvarea micilor sau marilor situatii ale cetatenilor care in fapt pentru ei sunt cele mai importante. Eu mai pun azi la socoteala si corectitudinea si loialitate fata de patria sa, orasul Nehoiu caruia ii simte renasterea!

De fiecare data va spun sa urcam la munte – arealul care mie imi umple sufletul si ma face sa iubesc si mai tare Buzaul, tara aceasta cu porti deschise in mod tolerant catre Ardeal, Moldova si Dobrogea. Si tot de fiecare data dau razele soarelui intr-o parte si alta ca sa pot urmari serpuirea DN10 Buzau-Brasov pana la Nehoiu- orasul care s-a nascut din lemn, dar invata sa bata pagaia pe apa si care respira aer de renovare de la caminul cultural din Chirlesti si pana spre Casa de Cultura “George Baiculescu” din centru, linie lunga pana la stadion si mai apoi roata pana spre caminul cultural din Lunca Priporului si iarasi de-a roata spre Valea Nehoiului si Mlajet. Nehoiu isi scrie povestea cu finantari guvernamentale si europene, atrage deja atentia investitorilor si cere un hotel de mare capacitate, caci si-a consolidat deja pozitia in turism si are nevoie de minim 200 de locuri de cazare. Vedeti cum sta treaba cu viziunea? Nu de alta, insa multi dintre edilii denumiti in jargon “faraonici” se lauda cu realizari ale Consiliului Judetean Buzau ori cu vreo doua pe care le-au reusit cu un mandat sau doua in urma… of!, memoria sau lenea? Pai, nu am cum sa nu picur venin cand ni s-a facut lehamite de atat trandaveala! Poftiti, de luati lectii de la un tanar primar de oras nascut datorita unei ocupatii traditionale, prelucrarea lemnului, dar care azi nu prea mai exista din cauze sociale si economice din piata libera, desigur, si care trebuie sa se reinventeze! In mod clar imi aduc aminte ca prima discutie pe care am avut-o cu Ionut Milea in calitate de primar a facut referire la sistemul de termoficare al orasului. Era deja luna septembrie si destule aspecte necunoscute in modernizarea incalzirii in Nehoiu.

Astazi, primarul orasului de la munte spune ca de atunci a inceput sa-i albeasca parul. Modernizarea sistemului de termoficare din Nehoiu este celebru in plan national si la inceput de nou an 2020 de alimentare cu caldura a apartamentelor si caselor nehoiene racordate la sistemul centralizat: orasul acesta are cel mai mic pret al gigacaloriei din tara, iar incalzirea are in componenta si cojile de seminte. Aflati citind aici detaliile necesare. De fapt, in 2018 dupa ce de la Nehoiu s-a auzit despre incalzirea orasului cu coji de seminte, acestea s-au si scumpit la fabricile de ulei din tara…

Am intrebat trei prefecti ai judetului Buzau, prefecti din perioade recente, despre orasul Nehoiu si care cred ei ca este cea mai importanta realizare din aceasta zona faina. Fiecare a afirmat ca inchiderea depozitului de deseuri menajere din satul Chirlesti este marea voctorie locala. Au si argumentat: impreuna cu depozitul si halda Venus Oil Reg de la Rm. Sarat, toate erau o povara pentru Romania insasi si riscam penalizari zilnice din partea UE pentru neconformare la standardele actuale privind salubrizarea. Pentru jurnalist interesant este ca aceste toate proiecte nu au fost demarate in ultimul an de mandat al lui Ionut Milea, in fiecare luna la Nehoiu chiar se lucreaza, se renoveaza, incep diverse imbunatatiri. Spre exemplu, un specialist in energie din judetul Buzau, azi candidat, deci nu este cazul sa-i spunem numele, arata ca in prezent, cel mai mare consumator de curent electric dintr-o comunitate este chiar iluminatul public ce trebuie realizat inteligent pe baza de led-uri. Cam asa s-a intamplat la Nehoiu- intreg sistemul a fost inlocuit cu lampi cu leduri.

Asa multe lucruri intamplate in Nehoiu vin unul peste altul… zic sa fac popas de cateva vorbe la spitalul orasenesc dotat anul acesta cu aparatura medicala, dar care va fi un mare pariu pentru perioada imediata pentru ca in unitatea medicala aflata la distante aproape egale fata de Buzau si Brasov vor avea loc reparatii si modernizari ample in valoare de sase milioane de euro. Un singur lucru ramane in continuare neimplinit: solidarizarea comunelor ai caror locuitori depind de Nehoiu in intretinerea curenta a imensei unitati cu paturi. In mod concret, daca s-ar da 1 leu pe luna pentru fiecare locuitori din comunele de pe Valea Buzaului si din zona limitrofa, atunci ar fi alta discutie, iar medicii in mod clar ar ramane si ei la Nehoiu.

Astfel de cazuri ar mai fi la nivel de judet, insa maxim cate degete are mana dreapta – cea care ne da directie si comanda vietii. Nu va faceti iluzii ca as face campanile electorala, nicidecum! Va sta la indemana doar dvs stampila cu “votat”! Scriu pentru ca intalnesc periodic in scaune luxoase destui conducatori de comune care nici macar habar nu au daca au vreun proiect macar scris, daramite in aplicare, care detin aroganta sau par umili, care timp de patru ani nu au decat o singura grija: sa le fie lor bine si sa nu iasa cumva din vorba “mai marilor”, cum singuri zic. Nicidecum sa-i vezi pe teren, acolo unde cativa muncitori in papuci ar putea sa compromita un fond european prin slaba calitate a lucrarii! Ei, na! Poate fi prea frig sau prea cald afara…

Pe Ionut Milea deseori l-am intalnit efectiv in santierele deschise ba pentru locuri de joaca in zona centrala a orasului, ba la caminul cultural din Lunca Priporului, ba la o extindere de retea de alimentare cu apa, ba acolo unde s-a asfaltat ori la intalniri cu posibili investitori. Iar marele pariu al primarului nehoian – si este constatarea ce vine din numeroase discutii succesive – este refacerea si modernizarea gigantului numit casa de cultura a orasului. Proiectul este o reusita si bate pasul catre finalizarea stabilita pentru martie 2021, insa dupa cum decurg lucrarile in mod evident primele evenimente culturale ar putea avea loc mai repede de data precizata.

Cinci proiecte cu fonduri europene erau in derulare concomitent in februarie 2020 la Nehoiu. Nu am drept de comentariu in acest caz, nu-i asa? Exista in mod extrem de ciudat in judetul Buzau primarii care nu au scris nici un proiect pentru obtinerea de fonduri europene, dar si alte primarii ale caror primari spun ca marea realizare din zona este varuitul scolilor…..ah!, condeiul!

Nu am cum sa nu punctez cand scriu despre tanarul primar din Nehoiu, Ionut Milea, si partea despre dezvoltarea turismului pentru ca este subiectul pe care l-am dezvoltat in multe reportaje: aici, dar si aici sau aici. Acum spun doar despre inedita harta a vizitatorului lansata pe 1 decembrie 2018 – element necesar si asteptat de catre miile de turisti care aleg zona Nehoiu pentru turism montan, la cort si rulota, dar mai ales pentru rafting – Nehoiu fiind in 2018 si 2019, dar si acum, in luna octombrie, capitala nationala si europeana a raftingului si pentru caiac canoe. Se ingramadesc efectiv organizatorii de curse de rafting pe raul Buzau sa organizeze la Nehoiu competitii nationale. Fapt remarcat si de catre specialistii in turism de la nivelul Consiliului Judetean, remarcare soldata cu prezenta pagaiei de la Nehoiu la Targul National de Turism. Aici as nota ideea extrem de faina si benefica a lui Ionut Milea de a infiinta Centrul National de Informare si Promovare Turistica.

Una peste alta, Nehoiu creste turistic, dar are nevoie de un hotel mare! Minim 200 de locuri si exista riscul sa nu fie nici ele de ajuns pentru suma din ce in ce mai mare de turisti care ajung in Nehoiu.

Opresc aici calatoria pentru ca trebuie sa urcati dumneavoastra la Nehoiu pentru a va convinge ca aerul de statiune turistica montana emanat permanent de aceasta urbe are in componenta mai ales dezvoltarea! Pe Ionut Milea chiar il vad de fiecare data a fi vizionarul asteptat de urbea montana in care inca se face mobila, si este mobila de lux chiar, dar si mobila accesibila la pret pentru orice buzunar, in care exista solidarizare la evenimente sociale si actiuni ce tin de identitatea nehoiana si in care modernul apare chiar din strada!

Nu am cum sa inchei asa pur si simplu pentru ca imi sta in gandul urmator figura unei doamne ce privea lung roboteala muncitorilor si a utilajelor in parcul vechi, dar de atunci in modernizare si el, din centrul orasului Nehoiu. Intru rapid in vorba cu batrana care a inceput sa zambeasca si sa spuna ca “parcul copilariei se face mai frumos”.

Aplombul meu ramane loial ideii de comparatie intre primarii care au cetateanul pe agenda zilnica de activitati si primarii care merg pe ideea “ ai gura cam mare” si isi vad de propriile interese! Incercati sa vedeti realitatea si sa o supuneti celei mai importante si libere puteri pe care o aveti: votul!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole