Scriu cu o placere deosebita in fiecare an despre culesul vitei de vie in podgorie la Pietroasele. Stiu ca toamna nu-si poate lansa parfumul special decat daca se coc strugurii, iar podgorenii declara optima perioada pentru a incepe culesul! Si daca miroase a must, e clar ca miroase si a pastrama! Anul acesta a fost primul mirosul pastramei pe dealurile dintre Sapoca si Berca, iar spre Merei si Pietroasele boabele de strugurui rad in bataia apriga a soarelui care ii dezmiarda intr-un refren cu adio! la mijloc de fraza muzicala! Asa ca nu pot sa fac decat sa trec de pastrama de oaie pe care o pregatesc buzoienii pentru a-i da mustului companie pe la inceput de octombrie si urc pe Drumul Vinului din judetul Buzau pe traseul clar mentionat anterior! Bag de seama ca autoritatile locale au uitat ce valoare le trece prin fata portii si nimeni nu mai pomenste de drumul acesta! Ei, ei romanii de dincolo de Brasov isi valorifica acest tezaur bine, insa cei din localitatile buzoiene cu podgorie zac in nestiinta de unde sa le mai vina bani! Cum de unde?! Si nu de la buget ar trebui! E rafuiala mea cu ceea ce vad zilnic in zone variate ale noastre!
Scopul meu este sa nu va supar cu ciuda aceasta a mea cand vad cum se epuizeaza un bun si turistic si economic cu indiferenta! Imi aduc aminte vizita actualului ministru al Turismului, Bogdan Trif la Naeni, din acest an. Spunea ca turismul viticol este o prioritate! Judetul Buzau are ce sa ofere la acest capitol, si in mediul de stat si in cel privat, iar cap compasul de astazi este catedrala viticulturii romanesti – Statiunea Pietroasa – pionierul cercetarii viticole din Romania si pionier in prezent in domeniul turismului. Si am sa va spun detaliat aceasta poveste ulterior. Sa luam acest exemplu si putem exporta de la Buzau in toata lumea nu tot povestea tezaurului Closca cu puii de aur, ci a Tamaioasei Romanesti care a cucerit lumea in 1986, chiar la francezii de elita ai domeniului viticol si le-a luat aurul mondial sau povestea vinului rosu care aici, la mijloc de podgorie Dealu Mare prinde calitati maxime! Nu trebuie sa va mai spun si despre profesorii de la Pietroasa pe care cred ca ati inceput sa-i recunoasteti in evenimentele publice din prezent care au loc in zona noastra! Unul si unul!
27 august – prima zi de cules la Statiunea Pietroasa!
Eu si drumul suntem mereu tovarasi buni sau ne mai si impiedicam unul pe celalalt! Drumul spune povestea realitatii si aduce in prim plan minunatul judet Buzau! Pe drum aflu gustul pamantului si valoarea oamenilor! Le vad staruinta, obiceiurile si mersul spre progres! Caci se poate sa fie si bine! Printre dealurile lungi cu haina verde cu note albe sau rosii, note date de strugurii deja copti, oamenii verifica si se intreaba cand sa culeaga? Unii scot strugurii bolnavi, altii pe cei din soiurile de masa si le duc spre pietele tarii! Pietroasele freamata! Am ajuns in podgoria noastra de aur! O spun pana si pietrele de calcar cochilifer care isi aduc propriul aport la desavarsirea Tamaioasei Romanesti doar aici, la ea acasa, la Pietroasele, dar si la devenirea spre perfecta a Busuioacei ce a adoptat zona ca fiindu-i mama de-a doua! Stiu povestile din anii anteriori, de la domnii Gheorghe Varaticeanu – candva enologul care spunea povestea Tamaioasei de langa tezaurul Closca cu puii de aur, de la Alexandru Tomoiu – inginerul sef care spunea povestea productiei din an in functie de sanatatea unei frunze de vita-de-vie si de la Dragos Matei – tanarul enolog care a cautat sa dea nota moderna necesara catedralei viticulturii si care a scos la lumina tezaurul din subsolul cramei, prin povestiri faine, desigur!
Astazi, drumul pana in catedrala e scurt, acompaniat de un soare bland ce incepe sa deruleze povestea toamnei ce va sa vina! Sunt acasa profesorii!
Intru in Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Vinicultura si Vinificatie Pietroasa! Eleganta, modernul, curatenia si dorinta de a spune cine e cu adevarat aceasta catedrala in care este produs singurul vin universitar din Romania sunt notele pasilor care te poarta oriunde, zona de desfacere a vinului, in crama, pivnita sau in vie!
134 de hectare isi asteapta culegatorii pentru a-si dovedi inca o data calitatea si potentialul!
Profesorii par sa zambeasca atunci cand vine vorba despre cules – in fond este momentul care le innobileaza munca de peste an! Si, spune Sorin Marin, directorul SCDVV Pietroasa, incepe pe 27 august 2018 cu soiruile albe – Feteasca Regala si Feteasca Alba: Vor fi doua-trei zile de orientare sa vedem cum este, ce putem culege, insa va fi o campanie lunga! Si frumoasa! Si asa cum ne asteptam noi sa fie pe masura muncii depuse!
Cel mai nou membru al echipei de profesori de la statiune este inginerul Cornel Banita, specialist in vinificatie si responsabil la linia de imbuteliere si pentru departamentul de marketing-promovare, adica omul care vede cum se pune dop sticlei si care trebuie sa stie mai departe unde si cine o doreste in piata, cum sa faca sa o vanda si cat de repede trebuie! Are putin peste 20 de ani, stie sa-si echilibreze cuvintele si nu se avanta in declaratii: Urmarim mersul coacerii indeaproape si vom incepe campania mult asteptata de fiecare viticultor si enolog! Pana acum semnele sunt bune. Zona noastra a fost afectata cu o luna aproximativ in urma de grindina si in urma ranile s-au dezvoltat diverse tipuri de mucegai. Sunt unele zone afectate, insa nu atat de mult incat sa nu poata fi vinificat vinul. Din punct de vedere al productiei cred ca va fi mai bine decat in 2017, desi a fost o perioada scurta de ger in primavara, insa via a trecut cu bine si incarcatura lasata a facut fata astfel incat sa putem culege un strugure de calitate si un strugure pe care noi ni-l dorim!
In 2017, marea problema a campaniei de cules la SCDVV Pietroasa a fost lipsa fortei de munca. Asa a fost si in plan national! Desigur, viile au fost culese in perioada optima in cele din urma: Anul acesta este in regula. Verbal sau la nivel de promisiune, cel putin! Avem oameni care ne-au spus ca vor veni. In timp, oamenii au invatat ca noi, cei de la Statiunea Pietroasa suntem corecti cu ei, ca platim in mod corect! Privatul din viticultura isi permite sa promita ceva, insa la final de drum culegatorul nu primeste cat i s-a promis! Noi cumva am selectat culegatorii tocmai avand acest comportament fata de ei! Prefera sa aiba ceva sigur si corect!, spune directorul Sorin Marin.
2,1 lei/kg de struguri Tamaioasa Romaneasca de la statiune!
Nu intotdeauna vorbim despre productii mari pentru ca noi facem calitate, iar calitatea si productia mare se bat! Se lupta!, isi ridica privirea tanarul inginer Cornel Banita si indreapta un zambet spre intinderea imensa care stapaneste linia orizontului si imbraca totul cu vita-de-vie! Perla anului, fiindca suntem la Pietroasa, va fi Tamaioasa Romaneasca – strugurule fiind ceva mai mare prin natura sa poate duce productie mare, insa nu ne dorim asa ceva! Incercam sa o modelam dupa cum dorim sa vinificam! Se recomanda productie intre sapte si 10 tone la hectar! Pentru DOC, vinuri de calitate cum facem noi, se recomanda minim sapte tone la hectar! Noi asa vrem maxim noua tone la hectar!
E o liniste placuta in curtea statiunii. La masa din piatra, din fata pivnitei cu averi in subteran, de obicei se fac degustari in fata turistilor cu ochii mari spre paharul cu licori diverse, unice. Astazi, stau eu de vorba cu inginerul Cornel Banita: Incepem culesul cu Feteasca Regala, de obicei. Ea inaugureaza campania. Anul acesta avem doua echipe. Una dintr-un sat alaturat – 40 de persoane si poate una din Targu Mures. Toti au spus ca vor veni din nou in acest an la cules si sa speram ca vom duce cu bine la sfarsit campania!
Directorul Sorin Marin spune ca in fiecare an de aici, de la catedrala viticulturii romanesti trebuie sa iasa ceva nou: Noutati de toamna! In anul 2017 am decis sa valorificam strugurii de masa si, desigur, am facut si multe acte de multumire fata de pamant si vie, sa spunem asa! Am oferit struguri unor batrani din centrele speciale, dar si unor copii din scoli si gradinite! Ei, acum e randul sa facem altceva! Vom vinde must pentru consum imediat si must pentru a se face vin din el acasa de catre cumparatori! Scoatem litrul de must in piata pentru 4,5 lei/litru, iar la o cantitate mai mare achizitionata, desigur jonglam intr-o marja decenta de pret! Este clar, noi vrem sa descurajam piata particulara din zona care nu apreciaza corect fata de pretul de productie. Va dau un exemplu! Anul trecut, in zona Pietroasele kilogramul de struguri de Tamaioasa Romaneasca s-a vandut intre 3 lei si 3,5 lei. Noi vindem in acest an la 2,1 lei/kg de struguri din curtea Statiunii Pietroasa!
Vinuri pentru tineri
Specialistul in marketing, inginerul Cornel Banita duce vorba spre promovarea vinurilor de exceptie pe care le produc profesorii de la SCDVV: Intotdeauna avem nevoie de promovare! Tot timpul trebuie sa investim si sa tinem consumatorul aproape de noi! Statiunea are deja un tip de consumator format pentru vinurile noastre, dar trebuie sa raspandim si mai mult aceasta arie si sa ne ducem mai mult catre cei tineri care vor alt tip de vin decat cei mai in varsta, sa zicem.
Desi vinurile sunt relativ asemanatoare, tinerii prefera altceva. Ei prefera vinurile fresh, pline de fructuozitate, pline de arome florale, putin incolore, insa nu e generalizat. In schimb, clientii deja existenti prefera vinurile cu corpolenta, maturate, la butoi, ceva mai dure, mai barbatesti, intre ghilimele spus. Vinurile noastre se vand intr-o retea foarte raspandita, din toate judetele tarii. Vindem foarte mult din crama, de la fata locului. Dar si in magazinele din Buzau si Bucuresti. Suntem prezenti in pensiuni din Sarata Monteoru si aproape de Bucuresti. O retea relativ restransa, urmeaza extinderea.
Iesirea SCDVV Pietroasa in lumea mare, chiar si in cea a cautarilor online si a comertului in acest fel o gasesc evidentiata imediat si pe principala retea de socializare cu pagina proprie de facebook, https://www.facebook.com/StatiuneaPietroasa/. Caut sa vad daca batrana doamna tine pasul cu modernul si vreau sa aflu si site-ul propriu. www.pietroasaveche.ro, dar si www.pietroasaveche.usamv.ro . Totul incepe sa se lege, Statiunea sa nu mai fie de nisa, in sensul impropriu al termenului!
Pariu: bag in box, punga in cutie care revolutioneaza vanzarile
Gandesc ce spune inginerul Banita despre tineri! Imi aduc aminte de un lord al vinului din restaurantele de lux ale Bucurestiului, Marian Timofti, cativa ani in urma si sef al somelierilor romani si singurul analist senzorial recunoscut in tara noastra. La o vizita in zona Vrancei, prin 2011, acesta anunta cumva ca e timpul ca piata sa se orienteze catre vinurile cu buchet deosebit, fructate, caci sticla din sticla este regina vinului, dar sa fie luata in considerare si bag in box – punga in cutie care producea deja revolutie in afara Romaniei.
La sapte ani dupa acest semnal primit la Odobesti de la Marian Timofti aud despre bag in box in mod concret la SCDVV Pietroasa pentru care acest segment este unul ascendant: Alta calitate a vinului si o alta stabilitate. Asta da bag in box! Noi incercam sa extindem bag in box pentru ca exista deja demersuri la nivelul UE, inteleg, de inlaturare a PET-ului.
In completere, inginerul Cornel Banita revine pe domeniul sau de activitate: Bag in box merge poate cel mai bine! Incercam sa facem trecrea de la vinul la PET catre acesta pentru ca este alta calitate! Vinul se pastreaza mai bine, il poti pastra o perioada mai mare, vinul nu ia contact cu oxigenul si nu se oxideaza si astfel nu dezvolta mirosuri neplacute… acid acetic sau altceva! Bag in box de la noi este la trei, cinci si 10 litri. Cel de 10 litri costa 80 de lei, imi aduc aminte pe redepe inainte, deci se asemeana foarte mult cu pretul de la vinul vrac! Avem patru tipuri de vin momentan la bag in box: alb sec Feteasca Regala, roze din Burgund Mare, Tamaioasa Romaneasca alb dulce si Feteasca Neagra rosu demisec. Cel putin albul sec si Tamaioasa Romaneasca merg foarte bine la vanzare!
Il cred pe tanarul inginer care vede altfel piata vinurilor din acest moment. Sunt doar un cautator de informatii si frumos! Va impartasesc dumneavoastra pentru a tine cont ca despre calitate vorbim din ce in ce mai mult, insa o pretuim mai putin decat o cuvantam! Poate ca este timpul sa nu mai cumparam pomi si struguri sau vin de pe marginea drumului si sa avem pretentia sa primim garantia de la profesorii pe care, slava cerului ii avem in judetul Buzau in doua statiuni celebre din subordinea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti – ma refer la surorile: Pepiniera Pomicola Istrita si SCDVV Pietroasa!
Nu plec din statiunea strugurilor de calitate inainte de a afla de la directorul Sorin Marin ce inseamna maine aici: La Pietroasa ne dorim in permanenta si altceva, sa tindem spre altceva, spre plus valoare prin investitii, modernizare pentru a reduce cheltuielile care conduc spre un vin de calitate!
Trag aer in piept si simt miros cald, aromat si frematand de toamna! Cele cateva frunze cazute si colorate a tristete din intamplare sunt la sol, mai e pana la toamna get-beget! Primul gand al materialului meu este din nou cel care incheie scrierea! Cu toamna in gand si suflet plec! La statiunea care scrie istorie in viticultura romaneasca si care vinde in acest an cel putin zece soiuri de struguri se intampla ca de fiecare data ca toamna sa contureze povestea muncii de peste an a profesorilor care au pus de data aceasta pariu cu modernismul, tineretea si marketingul de vita noua!
O adevărată literatura oenologica. Nimic nu este mai plăcut decât sa vezi ca toamna, care bate la uși, iți oferă aurul pe care-l meriți după un an de munca, pasiune, dăruire si responsabilitate.
Buzăul, alături de cele mai importante zone viticole nu se da bătut si ne dovedește ca are resurse, oameni pricepuți si viziune de dezvoltare.
Noroc si viată lunga tuturor celor care iubesc sau îmbrățișează munca!