Plouă aproape ca vara. Mai zdravăn în orașul Buzău, ceva mai potolit în zona ce va deveni metropolitană – ieșirea din municipiu către Mărăcineni pe DN2E85 Buzău-Rm. Sărat-Focșani, spre Cilibia pe DN 2B Buzău-Brăila sau către Merei pe DN 1B Buzău-Ploiești ori înspre Vernești pe DN 10 Buzău-Brașov. Plouă cât să strice cheful de muncă al puținilor muncitori pe care reușesc să-i mai prindă constructorii pe la vreo lucrare. Bine, și cât să încurce estimările șefilor de șantiere, și ele puține în județul Buzău față de câte erau anunțate prin august-septembrie și mai abitir în octombrie-noiembrie 2020!… Austeritate! Nefericire pur românească.
De nefericirea ultimului an de zile – an pandemic pe tot globul pământesc – legăm și informația de astăzi. Punem alături de argumentul pârdalnicului virus SARSCOV2 și pe cel puternic al îmbătrânirii populației și ajungem la subiectul din titlul reportajului: în cea mai mare comună din județul Buzău se construiesc ori sunt în curs de amenajare nu mai puțin de trei cimitire concomitent.
MĂRĂCINENI – SPOR NATURAL POZITIV ÎN 2020
Comuna Mărăcineni are 15.500 de locuitori în mod real. Anual, în această comunitate apar și 500 de locuitori noi, mutați aici mai ales din orașul Buzău, dar în ultimii cinci ani din areale montane depopulate masiv ca urmare a pierderii locurilor de muncă în domeniul forestier. Despre acest subiect am mai scris în buzaulinreportaje.ro chiar în reportajul de aici sau în acesta.
Astăzi, despicăm informația care arată că în zona Mărăcineni, în tot anul 2020, unul dintre cei mai dificili din istoria umanitatii, au decedat 139 de persoane. Trebuie să facem precizarea că pe raza comunei se află un spital privat, așadar și decesele care au loc pe paturile acestei unități medicale sunt încadrate ca fiind ale comunei. Din cei 139 de oameni care au pierdut lupta cu viața numai 68 sunt de fapt locuitori ai Mărăcineniului.
Punem în balanță și nou-născuții din areal, adică 83 de suflete și mergem totuși în mod neașteptat către un spor natural pozitiv, deși din calcul lipsește componenta mortalitate infantilă din totalul de 71 de persoane care proivin din Mărăcineni, însă tot către aspect pozitiv ar merge rezultatul.
La nivel național, România nu a mai avut spor natural pozitiv din mai 2019 când datele erau îmbucurătoare doar pentru cinci județe în care conditțiile de trai erau considerate de către specialiști a fi propice unui mediu sănătos de viață. Menționarea județelor cu spor natutral pozitiv în 2019 nu mai este relevantă pentru că pandemia de COVID-19 s-a manifestat aprig spre exemplu în Sibiu, Suceava sau Iași, atunci în lista pozitivă. Noi extindem și spunem vizavi de vestea bună din comuna situată la trei kilometri de orașul Buzău: micul oraș Mărăcineni oferă condiții propice traiului sănătos, tocmai de aceea reușește să ajungă la spor natural pozitiv într-un an critic al țării care trece printr-o iarnă demografică prelungită.
ÎMBLÂNZIREA DEALULUI
Deși există aspecte pozitive din punct de vedere socio-economic, comuna fiind în extindere demografică de minim 15 ani, la nivelul Mărăcineniului se pune problema înființării urgente a unor noi cimitire.
Dacă în acest moment sunt patru astfel de spații existente pe raza localității, în construcție și amenjare sunt încă trei.
Primul popas pe care îl fac împreună cu primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru este la biserica din satul reședință de comună care are în curte, chiar în apropierea DJ203K un cimitir devenit neîncăpător.
Pe cale de consecință, la câteva sute de metri distanță de acest cimitir este în curs de îmblânzire o porțiune de circa 10.000 de metri din deal, destinația clară urmând a fi noul cimitir al satului Mărăcineni, spune primarul Constantin.
Echipa de muncitori a ridicat deja o parte bună din gardul ce va împrejmui acest nou cimitir așezat de-a dreapta unei străzi noi ce se profilează în zona agricolă, căci nici ea nu se poate împotrivi nicidecum extinderii urbanistice. Cum vine vremea bună, pământul va fi nivelat, dar, spune primarul din Mărăcineni, va fi plantată și o perdea de salcâmi în jurul acestui așezământ.
În câteva momente sunt martoră la una dintre discuțiile ce demonstrează de ce în această comunitate pot fi desfășurate în același timp mai multe proiecte, de ce succesul este vizibil și din colțul omului simplu, în mare, de ce comuna aceasta merge atât de repede înainte și nu preferă să stea pe loc, de, așa se consideră azi că este mai confortabil: șă nu faci ceva pentru comunitatea pe care o conduci.
Ei, la Mărăcineni este altfel! Primarul stă pe teren acolo unde sunt șantiere deschise, zone de interes pentru comunitate. Dacă nu este el prezent sunt viceprimarul sau consilierul primarului ori alt reprezentant din conducerea acestei frumoase comunități. Ia ascultați ce discuție are Constantin Dumitru cu unul dintre muncitorii de la noul cimitir din Mărăcineni!
De sus, din vârful dealului dinspre Potoceni, comuna întreagă apare ca într-o oglindă: reflexele vorbesc despre dezvoltare însă, recunoaște franc primarul Constantin Dumitru ne mișcăm noi mai greu cu utilitățile pentru că infrastructura este mai dificil de făcut acum.
Profit de moment să aflu ce ar mai fi de realizat în acest spațiu dedicat noului cimitir din Mărăcineni. Iată ce spune primarul comunității!
Mai sus de zona aceasta se află platforma pentru depozitarea gunoiului de grajd despre care v-am adus noutăți în 2020 aici. Astăzi, despre platforma aceasta aflu că este deja utilă crescătorilor puțini de animale care mai există în Mărăcineni, unul dintre ei fiind chiar vecin cu noul cimitir din sat. Primarul Constantin spune imediat când a fost ultima dată adus gunoi de grajd la platformă!
Îmblânzirea dealului pentru moșii comunei Mărăcineni este un aspect absolut normal și acutizat în oarecare măsură și de perioada pandemiei de COVID-19.
APLOMB
În numeroase comunități buzoiene au apărut sinuoase probleme legate de existența cimitirelor. Puține însă iau în calcul identificarea unor noi spații pe care să le pună la dispoziția populației.
Mărăcineni își dimensionează existența pe baza perspectivelor economice și sociale, cumva fiind mereu cu un pas înainte. Și o să vedem în curând cam ce tip de proiecte abordează în prezent conducerea acestei comune într-un an considerat a fi primul dintr-un șir de ani de criză economică.
Add Comment