Reportaj

Se poate: asistatii social din Maracineni taie lemne pentru scoli

... astazi in curtea scolii din Potoceni pe langa cadrele didactice care isi pregateau salile de clasa astfel incat copiii sa revina dupa sase luni de stat acasa si de asteptat sa o revada pe “doamna” aveau loc si ultimele pregatiri administrative.

Din 15.500 de locuitori ai comunei Maracineni in mod real, insa potrivit datelor oficiale din prezent 9.039 de oameni care au acte de resedinta in zona mentionata, doar 15 primesc ajutor social si pot iesi la munca, iar pentru alte 32 de persoane in varsta acest ajutor se acorda, insa ele nu pot presta ore de munca. Fiecare persoana asistata primeste 142 de lei lunar.

Cifra impresionant de mica raportata la populatia activa din totalul de 15.500 arata deopotriva gradul de civilizatie la care s-a ajuns in Maracineni, dar si efectul distantei de doar trei kilometri fata de oras. Desigur, Maracineni este comuna cu cea mai activa dezvoltare din judetul Buzau, deci activitati cu asistatii social sunt destule pe tot parcursul anului.

Cu 11 zile inainte de inceperea unui nou an scolar, in calendar potrivit obiceiului anilor precedenti, ramanand de vazut daca la fel si in 2020, la scoala din satul Potoceni agitatia arata ca au loc pregatiri in speranta ca usile scolii se redeschid in curand pentru elevi. Potrivit datelor certe ale Directiei de Sanatate Publica puse la dispozitie larga la sfarsit de luna august, in comuna Maracineni in cele sase luni de pandemie de COVID-19 s-au inregistrat 46 de cazuri, active in aceasta perioada fiind doar 9, ceea ce duce la un calcul de 1,1 cazuri la 1.000 de locuitori. Autoritatile centrale au prevazut pentru inceperea anului scolar trei scenarii  – rosu, galben si verde. Desigur, aceste date ale DSP Buzau urmeaza sa fie refacute cu doar cateva zile inainte de data de 14 septembrie, spun oficialii Institutiei Prefectului Judetului Buzau, 14 septembrie fiind zi de inceput de nou an scolar in Romania, in acest moment. Atunci se va decide pentru toti cei circa 60.000 de elevi din judetul Buzau care si cum vor merge la scoala in noul an de invatamant in functie de acest calcul epidemiologic local.

Numai ca intre timp, astazi in curtea scolii din Potoceni pe langa cadrele didactice care isi pregateau salile de clasa astfel incat copiii sa revina dupa sase luni de stat acasa si de asteptat sa o revada pe “doamna” aveau loc si ultimele pregatiri administrative.

Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile publice din Maracineni, de circa o saptamana sunt livrate, taiate si asezate in magazii lemnele pentru centrale. In fiecare unitate de invatamant aceasta activitate s-a desfasurat cu ajutorul asistatilor social care sunt oblogati sa efectueze ore de munca. Asadar, la topor, pana sau roaba cei 15 locuitori care primesc aceasta indemnizatie sociala au taiat, crapat, tocat corespunzator si stivuit lemnele.

Actiunea in masa a celor 15 locuitori a fost coordonata de conducerea Primariei Maracineni care a pus umarul la propriu la pregatirea temeinica pentru ca scoala Potoceni sa functioneze bine pe tot parcursul anului scolar 2020/2021 din punct de vedere material. In acelasi regim de dotare, ba chiar si de renovari ample au avut parte si celelalte unitati d einvatamant din comuna Maracineni pe care le-am prezentat aici.

etichete

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole