Cu maxim două luni înainte de finalizarea reparațiilor, modernizării și turnării ultimului strat de asfalt pe DJ 203 K între Mărăcineni și Podu Muncii, potrivit deopotrivă reprezentanților Consiliului Județean Buzău, dar și constructorului ialomițean, se află la start cel mai mare proiect de dezvoltare, în această zonă, susținut de Compania de Apă Buzău datorită unei finanțări europene obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare și care vizează introducerea sistemului de canalizare, dar și modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în cele trei comune situate după zona Mărăcineni, în sus, pe Valea Slănicului.
Peste 300 de cuvinte scrise până acum pentru a explica investiția cea mai mare ce ajunge după 1989 mai departe de comuna etalon în plan județean, Mărăcineni, nu datorită autorităților locale din cele trei comune de pe Valea Slănicului, ci datorită entității regionale, Compania de Apă care a aplicat pentru obținerea a peste 300 de milioane de euro prin POIM pe 10 contracte de lucrări ce cuprind toate cele 34 de comune și orașe în care funcționează, în domeniul apei.
913 zile
Pe Valea Slănicului vor fi alocate în CL3 (contractual de lucrări 3) peste 101 milioane de lei plus TVA. Lucrările de construcție vor fi efectuate de către Asocierea Construcții Erbașu S.A. – Concas S.A., iar proiectul se numește CL3 “Rețele de canalizare în localitățile: Săpoca, Mătești, Cernătești, Zărneștii de Slănic, Fulga, Beceni, Margăriți, Valea Părului, Izvoru Dulce, Gura Dimienii, Dogari. Stație de epurare ape uzate în localitatea Beceni”. Contractul face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Buzău”, desfășurat în perioada 2014 – 2020, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). Contractul de lucrări are o valoare de 101.705.360,86 lei, fără TVA și va avea o durată maximă de execuție de 913 de zile, la care se adaugă perioada de garanție de 60 luni.
Demersul jurnalistic se leagă de declarațiile făcute la finalul ședinței de Consiliu Județean de către Petre Emanoil Neagu, președinte al instituției, în contextul apropierii termenului final pentru lucrările ce au început în urmă cu cinci ani pe DJ 203 K de la Mărăcineni și până la Podu Muncii, în șantier fiind acum doar zona Mărăcineni, între kilometrii 38 și 43.
Întâi aducem la zi CL3 prin informațiile pe care ni le oferă Simona Săvulescu, directorul general al CAB.
Așadar, au avut loc discuții tehnice despre care ne vorbește acum președintele CJB, Petre Emanoil Neagu.
Va fi o premieră pentru valea imensă a județului Buzău care a deschis prima ușa turiștilor români și străini către obiective turistice precum munții de sare sau Focul Viu, ducem ideea în acest sens pentru că toate aceste investiții au efecte pe termen lung – spre exemplu, sute de locuitori din zona de munte a județului Buzău s-au mutat în aceste comune în care sunt condiții moderne de locuit.
Într-un reportaj viitor vom afla împreună cum s-a schimbat viața unor comunități datorită acestor investiții. Până atunci, primim ultima informație de la Simona Săvulescu, directorul general al CAB despre zona exacta din care va porni în curând CL3, constructorii fiind deja pregătiți.
913 de șantier și peste 101 milioane de lei pentru ca trei mari comunități ale Buzăului, una dintre ele având, potrivit statisticilor demografice recente, cea mai mare densitate pe metrul pătrat locuit, la nivel de județ Buzău, desigur, să aibă condiții ridicate de locuit. Este un suport investițional al Companie de Apă Buzău în aceste zone în care operează și pe care fiecare comună în parte este posibil să nu-l fi putut realiza pe cont propriu niciodată.
Add Comment