Câteva sute de localnici care așteptau momentul de minim jumătate de an, dar și oaspeți din oraș, clerici din rândul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în frunte cu întâi-stătătorul acesteia și conducerea comunității au luat parte la mijlocului zilei Sfântului Gheorghe la sfințirea capelei și casei praznicale Mărăcineni1 din comuna Mărăcineni, capelă situată în subordinea Bisericii Sf. Nicolae.
După slujba care a ridicat așteptarea și emoția la un nivel neașteptat chiar și pentru tinerii comunității care și-au dat silința să fie chiar și o parte mică din buna desfășurare sau chiar din organizarea evenimentului, primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, preotul Caludiu Panait, care spunea la un moment dat AICI că este un privilegiu să locuiești la Mărăcineni, au primit vizita delegației arhiepiscopale condusă chiar de către ÎPS arhiepiscopul Ciprian Câmpineanu. Vizita a fost una cu scop bine definit – sfințirea lăcașului pentru care s-au făcut ultimele pregătiri, după zidire, chiar și în ultimele două zile. Despre finanțarea obținută de către Primăria Mărăcineni și parcursul lucrărilor puteți citi AICI, dar și AICI.
Primarul Constantin Dumitru a stat aproape pe parcursul lucrărilor de echipa de muncitori astfel încât una dintre problemele cu care se confruntă comunitatea să fie realizată, iar comunitatea în extindere să se poată folosi grabnic.
Edilul din Mărăcineni arată însă că în fiecare sat al comunei ar mai fi nevoie să fie construite minim câte o biserică și câte un cimitir, plus casa praznicală cu capelă aferentă zidirii creștin-ortodoxe. Comuna a crescut sistematic în ultimii cinci ani, iar în articolul https://buzaulinreportaje.ro/articole/e-un-privilegiu-sa-locuiesti-la-maracineni/ este explicat clar acest aspect, dar și preocupările rânduite și pentru aceste aspecte ale vieții lumești, după cum arată de fiecare dată primarul Constantin.
Despre evenimentul din ziua de Sf, Gheorghe din 2023, primarul Constantin spune că în ultimele două zile a stat zi lumină la casa praznicală astfel încât totul să aibă rigoare, coerență și corectitdine pentru oaspeții aleși.
În prezența enoriașilor care au zăbovit după slujba duminicală în curtea Bisericii Sf. Nicolae, deopotrivă cu vremea bună dătătoare de speranță, viață și bucurie, ÎPS Ciprian a sfinți casa praznicală Mărăcineni 1.
Primarul Constantin Dumitru, distincții exclusive primite de la arhiepiscop
După sfințirea casei praznicale din cadrul Bisericii din Mărăcineni, ÎPS Ciprian i-a conferit primarului din comunitate, Ordinul clasa I Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, ordin ce constă într-o cruce și o insignă, ambele din argint. Acest ordin este conferit rar și doar acelor persoane din mediul laic care au sprijinit în timp și continuă prin activitatea pe care o desfășoară, Biserica.
Primarul Constantin spune că a fost surpriza evenimentului, nu se aștepta la conferirea acestui ordin din partea înaltului prelat al Bisericii Ortodoxe Române, prelat care de altfel și-a serbat ziua de naștere cu doar câteva zile în urmă. Ca atare, emoția a fost poate cel mai important ghid al unui eveniment ce adună în juru-i o comunitate semiurbană și o face mai puternică.
La rever se observă și insigna din argint care arată și deținerea de către Constantin Dumitru a Ordinului Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, clasa a II-a, ordin conferit de ÎPS Epifanie Norocel, fost episcop al Buzăului și Vrancei, dar și Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, decernat în 2013 de către Patriarhul Daniel, tocmai pentru activitatea filantropică și susținerea mediului creștin-ortodox.
Pe de altă parte, este de menționat că Ordinul Sfântul Sava de la Buzău mai este deținut doar de un singur laic din județele Buzău și Vrancea, păstorite de Arhiepiscopie.
Un singur aspect trebuie notat, la Mărăcineni este în conturare o biserică nouă, atipică. Citiți AICI despre ea.
Add Comment