Reportaj

Simbioză nehoiană: cultură şi sănătate

Redactia buzaulinreportaje.ro pastreaza viu dialogul cu reprezentantii Asociatiei “Renasterea Buzoiana” prin scriitorul Viorel Francu, de altfel si colaborator al catorva dintre reportajele ziarului. Ca atare, in urma aparitiei materialelor de presa care redau pasii pe care i-a urmat devenirea Casei de Cultura “George Baiculescu” si anume https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/strigat-pentru-cultura-montana/, apoi https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/orasul-cu-doua-catedrale-una-pentru-suflet-si-alta-pentru-minte/ dar si https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-cultural/resuscitarea-culturii/, Viorel Francu a precizat ca asociatia pe care o coordoneaza a facut demersuri catre conducerea orasului Nehoiu si catre consilierii locali astfel incat sa fie schimbat numele pe care Biblioteca Oraseneasca Nehoiu situata in Casa de Cultura “George Baiculescu”.

Judetul Buzau a putea fi impartit in minim trei zone distincte, cu trei denumiri care sa fie elocvente pentru areal si care sa se promoveze ca branduri turistice si de dezvoltare durabila. Opinia le apartine specialistilor care analizeaza de 12 ani devenirea turistica a zonei de la Curbura Carpatilor si care are toate formele de relief pe care Romania insasi le are! “Mica Romanie” i se spune judetului Buzau in blogurile de calatorie si in prezentari care indeamna romanii si strainii deopotriva sa ia parte la o lectie de frumusete naturala in zona noastra!

Orasul Nehoiu ar putea sa faca parte din prima dintre cele trei – zona considerata deja brand si care se poate sustine singura prin simplul fapt ca este mirifica, fantastica, nemaipomenita pentru ca natura a fost atat de darnica si a lasat un intreg sac cu podoabe naturale, variate moduri de a trai frumos pe marginea unui izvor montan sau printre brazii datatori de statornicie. Bine, plus infrastructura care se recladeste sau se modeleaza potrivit cerintelor moderne.

Interesant este ca azi gasesc orasul montan cu aer ce vine mai ales dinspre Intorsura Buzaului si Brasov, decat dinspre resedinta de judet, aer ce il hraneste si dezvolta pe alte coordonate, il gasesc spun, mizand pe refacerea culturala, dar si pe statornicirea spitalului ce deserveste peste 60.000 de locuitori din areal. Dezvoltarea culturala, precum si a mediului sanitar este in mod surprinzator asteptata de minim 60.000 de locuitori de pe Valea Buzaului si zone limitrofe acesteia, plus o suma buna de scriitori din orasul Buzau.

Drum catre orasul care a scris povestea lemnului

Casa de Cultura “George Baiculescu” din Nehoiu – de interes deja pentru scriitorii din judet

Chiar asa este! Redactia buzaulinreportaje.ro pastreaza viu dialogul cu reprezentantii Asociatiei “Renasterea Buzoiana” prin scriitorul Viorel Francu, de altfel si colaborator al catorva dintre reportajele ziarului. Ca atare, in urma aparitiei materialelor de presa care redau pasii pe care i-a urmat devenirea Casei de Cultura “George Baiculescu” si anume https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/strigat-pentru-cultura-montana/, apoi https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/orasul-cu-doua-catedrale-una-pentru-suflet-si-alta-pentru-minte/ dar si https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-cultural/resuscitarea-culturii/, Viorel Francu a precizat ca asociatia pe care o coordoneaza a facut demersuri catre conducerea orasului Nehoiu si catre consilierii locali astfel incat sa fie schimbat numele pe care Biblioteca Oraseneasca Nehoiu situata in Casa de Cultura “George Baiculescu”. “ Alexandru Oproescu am solicitat sa se numeasca aceasta mare biblioteca a judetului Buzau amplasata in imensul edificiu – in mod clar citadela a Vaii Buzaului. Desi, timp de 33 de ani Alexandru Oproescu a fost director al Bibliotecii Judetene “Vasile Voiculescu” din orasul Buzau, domnul Oproescu acolo s-a nascut, la Nehoiu, pe 8 mai 1940. Este membru fondator al Cenaclului “Al. Odobescu” de la Nehoiu si este inca un personaj si o personalitate culturala despre care s-a scris zeci de ani la rand in presa de specialitate si presa nationala a vremurilor. Mai mult, noi am solicitat ca biblioteca din Nehoiu sa se numeasca asa pentru ca pur si simplu nu purta numele vreunui ctitor cultural”, a precizat Viorel Francu.

Casa de Cultura “George Baiculescu”, Nehoiu, iunie 2020

Pastrand nota, scriitorul de la Asociatia “Renasterea Buzoiana” adauga ca momentul redeschiderii Casei de Cultura din urbea montana este foarte asteptat de catre scriitorii din intreg judetul pentru ca lansarile de carte de aici sunt celebre printre ei, aerul aparte al evenimentelor din nordul judetului fiind indragit de catre acestia si sustinut de autoritatile nehoiene, arata Viorel Francu.

Ionut Milea, primarul orasului Nehoiu

Asadar, este bine sa facem un scurt popas la edilul nehoian pentru a vedea ce inseamna renovarea cladirii emblema a orasului de la munte.

Un edificiu cultural ce va duce la reactivarea efectiva a scriitorilor munteni care-si doresc din suflet sa ia parte la evenimente in Casa de Cultura de la Nehoiu, dar si pe placul organizatorilor de evenimente care isi fac deja planuri pentru serate speciale in zona forestierilor de odinioara. Intre timp insa, spune primarul Milea, de la o situatie complicata ajungem in prezent la o cladire care se contureaza a fi simbol la orasului.

Cateva minute au trecut de cand am intrat in Primaria Nehoiu pentru a pune in discutie acest subiect. Inainte vreme, pe langa Casa de Cultura mi-am purtat pasii. Oamenii locului pastreaza vie amintirea spectacolelor de aici, insa nu neaga ca au speranta sa-si petreaca una dintre zilele de weekend vizionand un film sau luand parte la un eveniment de entertainment aici.

Revin la primarul Ionut Milea sa aflu daca in casa de cultura va fi sau nu cinema 3D, astfel incat tineri precum cei doi baieti intalniti mai devreme in oras sa nu mai dea fuga la film in Brasov.

Orasul Nehoiu se dezvolta, acest aspect este clar si daca nu aveti convingerea mersului inainte de aici va invit sa vizitati un oras din campia Baraganului si sa identificati modernul, noul, investitii indiferent daca sunt multe sau mai putine. Zic asa, insa revin la aspectul puternic ce tine de aceasta comunitate montana: traditia.

Zona s-a nascut in jurul activitatii forestiere, a trait si s-a dezvoltat chiar in mod unic in Europa datorita prelucrarii lemnului in numeroase fabrici locale, deci amintirea acestei perioade se pastreaza de la pavajul din fata Casei de Cultura si pana la scara de interior a acesteia https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/orasul-care-a-scris-povestea-lemnului/. Si ma refer la scara originala lucrata in Nehoiu, deci de o importanta aparte, spune primarul Ionut Milea care este sigur ca ea va fi pastrata si dupa modernizarea cladirii.

Astazi, Casa de Cultura din Nehoiu pare in consonanta cu insasi istoria urbei. Liantul urmand a fi pastrat si dupa modernizare ca element central. Oamenii vorbesc in acelasi ton si spera ca o data terminate lucrarile de modernizare ritmul vietii nehoiene sa aiba alt pas, iar ei sa-si ocupe locurile ca odinioara in sala de spectacol in asteptarea vedetelor pe scena.

Casa de Cultura “George Baiculescu, Nehoiu, octombrie, 2018

Apel pentru Spitalul Orasenesc: doar 30% este pentru Nehoiu!

In tabloul urban de astazi includem si o trecere rapida pe la Spitalul Orasenesc din Nehoiu – cladire monobloc construita in 1985 care are 130 de paturi In 2019 a avut 3.540 de internari continue, plus 2.893 de cazuri spitalizate o zi, 6.773 de spitalizari paraclinice si 7.103 consultatii in ambulatoriul de specialitate.

Spitalul Orasenesc Nehoiu

In 2018 aceste cifre statistice arata mai multe internari continue si mai multe investigatii medicale, an de mare solicitare pentru personalul medical din Nehoiu fiind 2011 cand in spital ajungeau 5.526 de oameni de pe intreaga Vale a Buzaului.

Aceasta unitate medicala consuma lunar medicamente in valoare de medie de 13 milioane de lei, in perioada recenta – numind asa prima jumatate a anului 2020 – insa de-a lungul ultimilor trei ani sumele minime folosite pentru alocarea de medicamente sunt cuprinse in majoritatea lunilor intre 17 si 19 milioane de lei lunar.

Lunar, spune medicul Sergiu Remisovschi, managerul acestei unitati spitalicesti, sunt 300-350 de internari, dezideratul fiind insa ca atat pacientii sa fie multumiti si de serviciile medicale, dar si de conditiile hotelire, cat si medicii tineri sa fie atrasi de o infrastructura medicala buna astfel incat sa raman pe post la Nehoiu gandind, asa cum are sa precizeze si Ionut Milea, la performanta in domeniu.

Despre devenirea infrastructurii medicale din spital, primarul Ionut Milea spune ca se afla la un singur pas distanta fata de inceperea proiectului de sine statator de modernizare a cladirii ridicata in 1985 si cu adresabilitate clara: nu doar pentru cei peste 11.000 de nehoieni, ci pentru intreaga Vale a Buzaului!

Repet ideea centrala a acestei parti de reportaj: unitatea medicala cu paturi din orasul Nehoiu va intra in modernizare totala dupa ce a primit in 2019 aparatura medicala in valoare de noua milioane de lei, insa, arata primarul Ionut Milea, ea deserveste doar 30 la suta populatia acestui oras, restul pacientilor provin din comune situate in arealul de deal si munte din jur.

Ideal ar fi ca spitalul din Nehoiu sa fie sustinut financiar de toate comunitatile din care provin pacientii lui, numai ca, spune primarul Milea, s-a incercat cu ani in urma o forma de solidarizare zonala astfel incat unitatea medicala sa primeasca suport de la comunele din jur, ideea finala fiind totusi ca apartine Nehoiului si el trebuie sa se ingrijeasca de existenta colosului medical de pe Valea Buzaului.

Concret, proiectul de modernizare a celebrului spital din Nehoiu, celebru pentru zona montana a judetului Buzau, presupune o suma buna de transformari ce vor fi urmate de inca o parte necesara de dotare cu aparatura medicala noua, spune primarul orasului Nehoiu.

Punct final: de fiecare data va spun ca muntenii Nehoiului calca domol, dar apasat. Pasul echilibrat defineste suma ce rezulta din sistemul de idei, comportamentul si faptele acestor oameni frumosi. Cobor spre urbea centrala a judetului Buzau pe langa parcul de joaca dintre blocurile de la piata nehoiana: si ele au fost parte dintr-un proiect desfasurat in partea a doua a anului 2019. Culoarea zilei la Nehoiu este astazi verdele – prezent in natura ce imbraca minunat orasul, dar si la propriu pe acoperisul Casei de Cultura, o fuziune perfecta intre curatenie si speranta acasa, la nehoieni!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole