Reportaj

Siriu – capitală națională a curselor de alergare montană

Din după amiaza zilei de 9 iunie 2023, Siriul, frumoasa comună ce asigură granița județului Buzău, deopotrivă cu Covasna și Brașov, devine gazda celei de-a doua ediții a XRACE, cursa de alergare montană ce ține cu sufletul la gură atât pe organizatori, cât și pe însoțitorii curajoșilor care dau piept cu munții din jurul salbei de obiective turistice din Cheile Buzăului.

► 500 de alergători pe poteci de munte, dar și o cursă istorică spre Lacul Vulturilor, de 21 de kilometri ce va rămâne în istoria alergărilor montane!

► Trei zile de adrenalină, cunoaștere a celor mai spectaculoase peisaje din cei mai frumoși munți ai Buzăului și o competiție cu cazare unică – în poiana de la Valea Neagră, la cort!

►Minunatul Siriu – cadrane în sufletul a 500 de alergători-vizitatori-iubitori ai munților, minunate frânturi de amintiri și provocări pentru 2024!

►Traseul spre suveranul Mălâia (47 de km) aduce puncte pentru Ultra-Trail du Mont Blanc, cel mai competitiv ultramaraton al lumii – 160 de km.

foto XRACE

Cursă devenită tradiție

Din după amiaza zilei de 9 iunie 2023, Siriul, frumoasa comună ce asigură granița județului Buzău, deopotrivă cu Covasna și Brașov, devine gazda celei de-a doua ediții a XRACE, cursa de alergare montană ce ține cu sufletul la gură atât pe organizatori, cât și pe însoțitorii curajoșilor care dau piept cu munții din jurul salbei de obiective turistice din Cheile Buzăului.

Cap compas este Valea Neagră, spune chiar primarul comunei Dragoș Voicu, consecvent susținător al evenimentului ce pune pe o hartă specială comuna Siriu. Ascultăm împreună!

Rolul discuției cu primarul Siriului este dublu – Dragoș Voicu este de meserie inginer silvic, deci bun cunoscător al potecilor montane și iubitor al plaiurilor natale, iar de data aceasta, din funcția de primar vede altfel fiecare oaspete în Siriu.

Iată, însă, ce înseamnă pentru primarul Siriului cei 500 de oameni străini de loc prezenți timp de trei zile la coada Lacului Siriu, în Valea Neagră! Auzim împreună!

Despre Siriu, corect, de fiecare dată când îi călcăm pragul, este să spunem doar lucruri minunate la câtă frumusețe naturală ne oferă! Din culisele evenimentului XRACE, de pe coamele acestor munți aparte, aflăm de la Irina, voluntar in 2022, că există și o cursă pe o distanță mică destinată copiilor. Sunt circa 100 de copii participanți și premiați după parcurgerea traseului de către organizatori în mod egal cu medalii de finisher și tricoul competiției, dar mai ales pentru curajul de a urca pe o potecă de munte, pentru dragostea pentru natură și nu pentru high-tech în mod exclusiv, dar, să recunoaștem, și pentru bucuria de a petrece câteva zile la cort!

Mugurii Siriului, spectacol pentru participanții XRACE

Sunt numeroase reportajele din arealul minunat al Cașocii, lacului și barajului Siriu, munților Siriu și Mălâia, Cheilor Buzăului și minunata Vale Neagră, reportaje prezente în ziarul www.buzaulinreportaje.ro și care surprind cu valoare monografică pasul de dezvoltare aplicat în ultimii câțiva ani de administrația din Siriul! Spre exemplu, AICI scriam despre copiiii comunei ce se dezvoltă în liga mare a turismului românesc, copii care joacă și cântă traditional, dar și modern. Câțiva dintre acești copii, mici artiști de la poalele falnicului Mălâia vor încânta participanții la cele trei trasee. Revine și ne oferă detalii audio primarul comunei Siriu, Dragoș Voicu! Auzim acum!

Copiii din ansamblu, continua primarul Siriului, vor fi sâmbătă, 10 iunie 2023, în sala mare a Consiliului Județean Buzău la o competiție de profil devenită și ea tradițională. Ascultăm!

Ținem și noi pumnii strânși în semn de purtători de noroc copiilor din Siriu care vor fi peste vreme puțină artiștii scenelor buzoiene!

Gastronomia XRACE = produse din stână

Poiana în care vor campa mare parte dintre cei 500 de participanți la XRACE 2023 este curtea mare a lui Costel Mariș, gazdă a pensiunii de la Valea Neagră și deținător de stână, în același areal. Despre el am mai scris noi AICI, dar și AICI.

În plin proces al pregătirii bucatelor, Costel Mariș ne-a povestit puțin din atmosfera aparte de la un eveniment ce cuprinde Siriul întru totul său, îl potențează la nivel de capitală românească a alergatului pe poteci montane și îi conferă în acest fel și titlul de comună eco pentru un eveniment eco! Culmea sau nu, chiar și farfuria alergătorilor va fi tot eco! Ascultați, vă rugăm frumos cu gândul la cât de aparte este gatsronomia buzoiană și cum poate fi ea valorificată! Costel Mariș și spectacolul oferit papilelor gustative!

APLOMB

Nu știm noi cât de mult vă iubiți ținutul acesta special numit județul Buzău ce ține acolo, sus, pe coama munților o patrie minunată numită Siriu, însă bine ar fi ca pe 10 sau pe 11 iunie 2023, adică sâmbătă sau duminică, să dăm fiecare o fugă, nu să alergăm musai, ci să trecem preț de câteva ore pe la Valea Neagră, din Cheile Buzăului, poarta de intrare dinspre Covasna spre Buzău!

Am putea să gustăm și din bucatele muntenești zdravene și bio, dar mai tare să aflăm și despre un fenomen special ce ține deopotrivă și de sport, și de comunitatea alergătorilor montani, și de comuniunea dintre gazdele de la pensiunile din Siriu, și de educația pe care le-o oferim copiilor, dar și despre valorificarea resurselor locale – de la obiective turistice și până la mugurii Siriului, copiii care îmbracă portul popular cu drag cu fiecare ocazie!

Iar, dacă vreți să aflați detalii, organizatorii XRACE, Primăria comunei Siriu și Asociația Legendary Sport din Buzău au un comunicat de presă pe care îl puteți consulta AICI sau https://comunicate.wall-street.ro/xrace-2023-powered-by-varta-curs-de-alergare-n-zona-montan-a-buz-ului-aflat-la-a-2-a-edi-ie-5268.

RĂMÂNEȚI PE WWW.BUZAULINREPORAJE.RO PENTRU A AFLA LEGENDA UNICĂ A CELEI MAI VIZITATE CASCADE MONTANE DIN JUDEȚUL BUZĂU!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole