Singura comună din județul Buzău care are logo destinat tocmai identificării și dezvoltării semnează azi un nou record în turism!
Întâi a câștigat acasă, în România, pe baza criteriilor Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar acum pune la bătaie condițiile de păstrare a turismului și a tradițiilor, dar și pe cele de celebrare a diversității naturale, plus metodele de încurajare a dezvoltării domeniului privat și, poate cel mai important, va arăta planetei cum este protejată la Siriu biodiversitatea!
Gura Siriului, sat-stațiune turistică de interes local din comuna Siriu, susținut de cele patru sate surate din comunitate, Polovragi din județul Gorj și Eibenthal din Mehedinți sunt cele trei sate turistice din 2023 care merg la etapa mondială a Best Tourism Villages, competiție planetară demarată de Organizația Mondială de Turism, organizație a Națiunilor Unite (UNWTO), cu sediul la Madrid.
În competiția din România, organizată la nivelul MEAT, Siriul a primit 111,5 puncte.
Dragoș Voicu, primarul comunei care a trecut în liga mare a turismului, comuna Siriu, spune că de astăzi comuna cea mai fotografiată din județul Buzău în acest an, potrivit pasionaților, are calea deschisă în primul rând pentru obținerea de fonduri europene chiar și prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar, deopotrivă este semnul clar al dezvoltării turismului, înființării de noi locuri de muncă, într-o linie simplă de cuvinte – dezvoltare integrală a comunei de la Cheile Buzăului!
Siriul intră așadar, de astăzi și pe Ruta satelor tradiționale turistice din România, spre exemplu pentru care a luptat să fie parte satul lui Brâncuși, Hobița (2022), rută dezvoltată la nivel național tot de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
România merge la Best Tourism Villages, etapa mondială cu cinci propuneri în total – cele din 2022, dar și cele trei sate de astăzi, 23 iunie 2023. Astfel, satele din 2022 care se adaugă competiției sunt Biertan ( din județul Sibiu) și Ciocănești (din județul Suceava), iar satul Rășinari, tot din județul Sibiu, care a ocupat locul I la concursul organizat anul trecut, la nivel național, a fost desemnat unul dintre satele Best Tourism Villages, la nivel mondial. Propunerile de anul acesta au fost atent selecționate de către echipa de specialiști din cadrul ministerului, echipă care a petrecut câteva zile și la Siriu având parte de aventuri neașteptate, pe care unii dintre specialiști le vor ține minte probabil toată viața.
De asemenea, Siriul va fi inclus și în Programul Upgrade, prin intermediul căruia se va beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate, conform rezultatelor evaluării. Ambele nominalizări presupun și includerea în Rețeaua Best Tourism Villages. Rezultatele etapei mondiale vor fi transmise în luna decembrie 2023. Un aport aparte în demersul depunerii documentelor oficiale, în afara primarului Dragoș Voicu, l-au avut viceprimarul Maria Husu și Octavian Popa.
Interesant este că Organizația Mondială de Turism (UNWTO) a promovat în 2022 destinații de excepție precum Alula Old Town – satul siturilor arheologice din Arabia Saudită, Andermatt – satul pârtiilor de ski și Gruyeres – satul celebrei brânze cu același nume, ambele din Elveția, dar și Miyama – satul de lângă Kyoto care deține o sumedenie de cătune montane. Lista de promovare a UNWTO este extrem de largă și conține zone din țări aflate în dezvoltare durabilă. Singurul sat din România promovat la nivel mondial de această organizația a Națiunilor Unite este Rășinari din județul Sibiu, considerat în 2022 una dintre cele mai bune destinații turistice din lume, ceea ce s-ar putea să aflăm și despre Siriul buzoian în decembrie 2023!
Interesant este că specialiștii din domeniul dezvoltării durabile a turismului apreciază că Siriul s-a dezvoltat galopant în ultimii trei ani, a crescut infrastructura hotelieră ce conține de pensiuni de tip chalet și până la hotel și pensiuni de două margarete, de asemenea, obiectivele turistice naturale au început să fie promovate prin evenimente culturale și sportive, dar și de către autoritatea locală prin numeroasele pârghii pe care le deține!
Așadar, Siriul – zonă ce se dezvoltă pe cont propriu este de azi promovată unitar la nivel național și așteaptă o posibilă confirmare mondială!
Treceți și dumneavoastră pe agenda de călătorii de weekend o drumeție la pas către Cascada Cașoca – al doilea obiectiv turistic al județului Buzău după Vulcanii Noroioși, ori o alergare pe poteci montane spre Vârful Mălâia, vizitați un sat aparte – Bonțu Mare, sat de povestit pe îndelete cu oamenii locului, faceți o plimbare cu barca sau cu hidrobicileta pe Lacul Siriu sau poate doar campați undeva sub viaductul Grămăticu pentru a asculta cum spune dimineața, povestea locurilor minunate, râu Buzău în alunecarea sa continuă spre marele baraj!
Add Comment