■ 4 trasee – GALBEN și ORANJ pentru copii și VERDE și ALBASTRU pentru adulți.
■ 4 ateliere speciale și unice în pădurea care pune calitatea SMART a copiilor în acțiune, în aer liber.
■ un singur plan cu bătaie lungă pentru o idee sustenabilă de turism din 1 august și până pe 12 septembrie, iar mai apoi în weekenduri, în stațiunea Sărata Monteoru.
■ mai aducem în atenție povestea a doi tineri, ei înșiși smart în domeniile în care au gustat deja succesul.
Am o sumă bună de titluri pe care i le-aș putea da cu succes acestui reportaj, însă trebuie să aflați azi clar prima dintre informațiile necesare – adidași, tricou și pantaloni scurți și mâine dimineață, popas de minim două ore în Smart Aventura din Monteoru! E simplu!
Pe de altă parte, picurăm de acum și până se lasă epuizat condeiul, informații aparte din cel mai frumos parc de aventuri din județul Buzău, parcul a doi tineri, Camelia și Andrei, care pariază ca prin ceea ce au reușit să pună în scenă în pădurea Monteoru să fie benefic familiilor cu copii – părinții să-și petreacă pe nesimțite timp cu proprii copii, copiii să comunice și să prindă curaj!
Pe lângă faptul că azi, eu însămi mi-am învins câteva temeri, zic că de la poarta parcului de aventuri și în arealul cu patru trasee NU este semnal pentru telefonul mobil! Victorie nesperată a liniștirii și relaxării asupra stresului continuu sub formă de beep! Haideți cu noi în SMART AVENTURA PARC!
TÂNĂRA ARHITECTĂ CARE PARIAZĂ PE MEDIU ȘI AVENTURĂ
Definim din start aventura ca fiind o decizie îndrăzneață și pornim la drum din orașul Buzău spre stațiunea emblemă a județului Buzău, cea înființată de boierul industriaș și nume sonor și în industria petrolieră Grigore C. Monteoru pe 1 iulie 1895, stațiunea fiind un fel de Karlovy Vary la timpul ei culminant. Ah!, patrie minunată și variată, tu, județ Buzău, cât de suprinzător devii de la un an la altul! Așa apare astăzi fascinantul teritoriu de la Curbura Carpaților! Bine, ce-i drept și ziua este prielnică unei aventuri în afara orașului – la doar 26,9 kilometri distanță față de Buzău, satul Sărata Monteoru ne aduce surpriza verii!
Până în comuna Merei din DN 1B Buzău-Ploiești știți bine cum să intrați pe drumul județean 203G! Nu accelerați fără să dați atenție stânga-dreapta pentru că natura începe dincolo de lanurile timide cu floarea-soarelui un dans verde cu umbre încă abundente de lumină. Jocul trece rapid spre umbre dese și verde predominant și hop!, indicatorul ce ne arată că de aici înainte începe satul Sărata Monteoru! Nici un metru înainte! Virați curajos la dreapta pe drumul pietruit. Deja apar indicatoarele cu Smart Aventura Parc!
Natura induce ea însăși emoția de a merge mai departe! E bucuria celui ce lasă în spate orașul fierbând și primește cadou neașteptat de la vara toridă o porție zdravănă de răcoare. Și nu e tot. Două ziduri naturale devin porți ale parcului de aventuri în care gazda noastră apare ea însăși ca o surpriză nicidecum imaginată!
Cu puțin timp în urmă profesor de arhitectură, astăzi arhitect pe cont propriu, Camelia Neagu Enache gândește de vreme bună împreună cu Andrei Neagu Smar Aventura Parc din Monteoru. Andrei Neagu nu este azi prezent pentru că este în toi pregătirea deschiderii parcului, deci detaliile de ultim moment par mai multe decât toate planurile mari realizate pe parcurs!
Așa că discutăm cu Camelia. Dacă privești cu atenție fata specială din fața ta nu ai paria că poate purta bocanci și poate termina de la A la Z cel mai complicat dintre traseele parcului. Să ne cunoaștem!
Monteoru a avut parte de o ploaie bună bună cu o seară în urmă. Azi, cu o zi înainte de deschidere, pădurea respiră cea mai plăcută recomandare pentru liniștire, dar și pentru porția de cunoaștere a naturii – câțiva bureți stau cuminți pe tulpina unui carpen, crenguțe răsfirate ici-colo sunt apanajul respectului pentru mediu, iar linia vieții – căci așa am aflat că se numește coarda din metal de care se prind chingile, inelele și cum se mai numesc toate componentele din echipamentul special pentru aventură – linia vieții, spuneam este ca un fir roșu, în mintea mea, ce ne conduce povestirea de la primul traseu, cel galben destinat copiilor și până la traseul albastru, pentru adulții puțin mai experimentați. Acum e rândul nostru să ascultăm și să reținem, de mâine venim aici pentru relaxare și convingerea că putem orice! Camelia povestește primele două trasee – galben și oranj! Șă știți că în partea audio este și o surpriză faină – glasuri de copii!
Galben și Oranj sunt cele două trasee pentru copii în Smart Aventura Parc. Sub tălpi scârțâie plăcut frunze și simțim bucăți de crengi. Este minunată înfrățirea dintre parcul de aventuri și păstrarea în picioare a pădurii! Bravo, tineri faini! Tălpile au tendința să se înfingă în pământ. Orășeanul are parte de un dram de teamă – suntem în rampă spre traseul numărul trei și primul pentru adulți –Verde! E doar o senzație. Ne acomodăm și păstrăm ritmul. Camelia calcă parcă neatingând pământul, ba ne și sfătuiește cum să așezăm talpa ca să nu alunecăm. Am ajuns! Verde să fie și ascultarea noastră!
Coborâm cu strângere de inimă. Ne dăm seama că incursiunea se termină, însă mâine poate începe pentru fiecare dintre noi în Smart Aventura Parc din Monteoru. Vă las să auziți cumva un legământ, i-aș spune, al Cameliei Neagu Enache cu pădurea care îi devine părtașă la împlinirea unui vis frumos!
Din când în când, de pe crengile carpenilor se strecoară câte o picătură din ploaia de seara trecută. Nu las condeiul să prindă un somn zdravăn până la un nou reportaj, ci caut răspuns pentru cuvântul SMART din denumirea parcului. Ei, da! Abia aici este știrea! Așa avem obiceiul să spunem când dăm de esența subiectului.
ATELIERELE SMART DIN PARCUL DE AVENTURĂ
Parcul acesta de la Monteoru în care Camelia și Andrei au pus în primul rând convingeri proprii de viață, năzuințe pentru propiul lor copil și admirație și respect pentru natura ce-i găzduiește, parcul spuneam este realmente unic în plan județean cel puțin. Patru ateliere îi așteaptă pe copiii care termină unul sau două trasee de parcurs sau poate vin special pentru un astfel de atelier, activitate recreativă. Interesant este că unul este în limba engleză – FOREST ADVENTURE susținut de două tinere care activează în domeniul predării în școală a limbilor străine, prof. Carmen Neagu de la Liceul de Arte Margareta Sterian, iar cealaltă, Alina Ilici este studentă în anul III la Facultatea de Limbi Străine. Al doilea atelier este SMART AND CRAFT – atelierul celor pricepuți care visează la propriul mijloc de transport pe care îl și pot monta pe loc, atelier coordonat chiar de către Andrei Neagu, al treilea atelier este OAMENII ORCHESTRĂ – un atelier aparte susținut tot de un profesor, Mihai Nițescu de la același liceu special al orașului Buzău, atelierul presupunând folosirea pietrelor sau a bucăților de lemn pe post de instrumente muzicale, iar al patrulea atelier se numește COMUNICARE ȘI MIȘCARE și este coordonat de actrița Anda Pantiș care predă și teatru la Liceul de Arte Margareta Sterian. Detalii despre fiecare atelier avem, desigur tot de la Camelia Neagu Enache care vorbește cu mare admirație față de idee, dar mai ales pentru cei care le coordonează și care dau suflet unui areal de agrement ce îmbină armonios pădurea de la Monteoru cu ritmul dat de parcurgerea unui astfel de traseu bine pus la punct. Iată cum povestește arhitecta cu planuri de agrement sustenabil!
Atingem în final și subiectul costuri pentru timpul pe care alegem să-l petrecem în Smart Aventura Parc din Monteoru, căci tentația are cote ridicate din multe puncte de vedere – apropierea față de oraș, ideea de noutate în domeniul relaxării, varietatea activităților pe care și adultul, dar și copilul său o au, inclusiv consumarea unei ape sau a unui suc, dar și ultimul aspect prezentat, cel al atelierelor ce îi provoacă serios pe copii la creativitate, cunoaștere, dobândirea unor noțiuni ce au legătură mai ales cu natura în mijlocul căreia se află. Gazda noastră din Smart Aventura Parc nedetaliază concret și despre costuri!
APLOMB
În nevăzuta clepsidră timpul și-a epuizat ultimele minute destinate Smart Aventura Parc. Astăzi. De mâine zic să ne facem planuri serioase pentru a ne da singuri răgaz prețios pentru revenirea la viața simplă. Gândiți-vă doar la faptul că nu este semnal la telefon! Bine, câteva zeci de metri mai în față revine… Și vă aduc aminte descrierea mea referitoare la umbră, dar și la carpenii care parcă te țin în brațe pe tot parcursul fiecărui traseu în parte.
România are deja 40 de parcuri de aventură. Județul Buzău intră în cursa de sprint a domeniului, mai ales că are destule spații în care tineri creativi și încrezători precum plăcuta arhitectă pe care am întâlnit-o astăzi pentru prima dată, despre Camelia Neagu Enache spun, ar putea să le pună în scenă!
Smart Aventura Parc a fost realmente o provocare pentru reporter și cu încredere zic că gazda de azi mi-a schimbat opinia despre aceste oaze de agrement care de fapt ne arată drumul spre viața plăcută, natura de care am uitat și copiii pe care îi înghesuim în același timp acordat locului de muncă, muncii în casă, dezvoltării personale, participării la evenimente de familie…. nu mai zic! Ne vedem în Smart Aventura Parc, la intrarea în Monteoru! Cum v-am mai spus deja!






















Add Comment