Nu vom duce pietricica de la 1 și până la 8 sau chiar până spre 10 pe cadranul scrijelit cu creta pe asfalt. S-a dus frumoasa și nevinovata copilărie… Ne imaginăm doar jocul și, în realitate, azi avem câte o pătrățică socială din care vom afla ceva. Important este să trecem prin mediul rural buzoian să vedem cum crește el de frumos, cum poate că stă pe loc sau cum surprinde. Depinde unde alegem să mergem. Noi mergem la sigur!
Sunt localități din județul Buzău, deja devine redundantă scrierea noastră, care șed bine într-o liniște monahală gata, nimeni nu știe ce mai face localitatea X sau Y, și sunt câteva, câteva am scris!, care mișcă, domnule și trag cât un oraș întreg! La trei kilometri de orașul reședință de județ Buzău se aud drujbe, camioane turându-și motoarele și dincolo de ele veselie de copii! La Mărăcineni e zi de vară cu pregătiri pentru un an școlar fără neplăceri materiale și cu ore care să readucă la școală copiii! Vedem împreună ce înseamnă să fii dedicat actului de educare a copiilor! Dar și dedicat administrației publice locale.
Peste 30 de tone la hectarul cultivat
Azi, începem dinspre malul râului Buzău. E vremea cepei de apă de Buzău și trec la intervale diferite ba mașini, ba căruțe încărcate cu ceapă de apă. Un domn a lustruit mașina care seamănă cu mașinuțele de prăjituri urbane din anii 1990 și cară necontenit cu ea ceapa din câmp. Pe el îl căutam azi pe la grădinile de legume din Mărăcineni, însă deja cele 34 de grade C ale sfârșitului de august i-au alungat pe gospodari spre case. E liniște în câmp. În aprilie, când canalul de irigații a primit apă i-am vizitat pe oamenii aceștia care își ușurează în mod continuu munca, spune primarul Constantin Dumitru.
Și aunl acesta e anul cepei de apă de Buzău, iar aici este miezul bazinului legumicol dedicat acestei legume, spune primarul Constantin.
Căutarea mașinuței de ceapă de apă de Buzău și discuția cu primarul Constantin Dumitru înseamnă deja că am sărit peste două-trei dintre pătrățelele șotronului socio-economic. Mergem după gălăgie acum.
Lemne și tablete pentru școlile din Mărăcineni
De pe malul râului Buzău, din grădinile din care s-a scos cea mai mare parte din recolta de ceapă de apă de Buzău, ceapă al cărei preț a pornit anul acesta și de la 4 lei per kilogram la vânzarea en-gros, trecem drumul județean 203K Mărăcineni-Lopătari spre Grădinița cu Program Prelungit din satul Căpățânești.
Sunt localnici care primesc ajutor social și care azi sunt solicitați să taie și să care lemne în magazia școlii. Gospodari! Primarul Constantin Dumitru este prezent printre oameni. Vântul de zilele trecute a distrus un salcâm care la rându-i a căzut peste tufa de lavandă. Întreaga curte a școlii miroase azi a lavandă. Oamenii chemați azi la muncă dau de-a fuga să și măture rumegușul strâns în urmă.
În pătrățica aceasta a șotronului social din Mărăcineni apare și directorul școlii de coordonare Mărăcineni.
Primarul Constantin și directorul Zamfiroiu deschid calea către cele mai frumoase pătrățele sociale din reportajul de azi. Înainte aflăm că fiecare elev de la școlile din Mărăcineni va primi în noul an școlar câte o tabletă, astfel încât o eventuală pandemie să nu surprindă iarăși sistemul fără dotarea necesară.
Șotron de vară pentru readucerea copiilor la școală
Profesorul Alina Răducu pare desprinsă dintr-un tablou aievea – este dascălul pe care îl cauți, și-l cauți, și-l cauți astfel încât școala prezentului să-ți reapară diafană, pozitivă și propice studiului. De o cumințenie specială, doamna din stânga celor câțiva copii prezenți azi pe scările grădiniței cu program prelungit surâde ori de câte ori copiii își îndreaptă atenția către ea. Ghizii de ocazie devin receptivi la ceea ce se întâmplă într-un inedit atelier de vară dedicat copiilor care provin din familii cu statut social deosebit, diferit sau care nu au frecventat la timp grădinița ori clasa pregătitoare. Ovidiu.ro susține acest atelier. Aflăm imediat detalii.
Privesc autobuzul din bidonul reciclat, dar și scaunele de grădiniță care se eliberează câte unul. Se termină în acest fel și vacanța de vară pentru o mână de copii. E mijloc de zi. Copiii merg spre casă. Au luat parte la cele mai frumoase zile de grădiniță care îi pregătesc aparte pentru un an școlar despre care ar trebui să povestească în iunie 2023 cum că a fost grozav, că ei au mers zi de zi la orele de curs și că școala este cel mai frumos loc de pe pământ! Te învață să fii om mare!
Pentru copiii din Mărăcineni, spune primarul Constantin Dumitru se va construi și un teren de tenis.
APLOMB
Nu am ocupat toate pătrățelele șotronului socio-economic din Mărăcineni. Cotinuăm. Adăugați poate chiar dvs. situații relevante ce compun un altfel de tablou rural la doar o aruncătură de kilometri distanță față de municipiului Buzău. Nu-i așa că este altceva?
Add Comment