Reportaj

Sportul, metoda Maracineni contra pandemiei

... mergem in teren, la un kilometru de malul raului Buzau, in comuna Maracineni, unde astazi a inceput nivelarea terenului pe care va fi construit un complex sportiv.

In apilie 2020, un grup de sociologi romani de la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane a realizat un raport social privind efectele pandemiei de SARSCOV2 asupra standardului de viata al populatiei. Acest raport care a ajuns si la autoritatile centrale trateaza doua tipuri de probleme: socio-economice cauzate de pandemie si structurale ale societatii romanesti pentru ca acestea vor deveni si mai pregnante in perioada medie urmatoare, spun sociologii.  Acestia arata si ca va creste pesimismul social ce va fi soldat cu emigrare din nou, asa cum s-a intamplat in 2010 cand costurile crizei au fost suportate mai ales de catre clasa defavorizata.

Desigur, sociologii propun mai multe solutii economice. In acelasi context, medicul neuropsihiatru Maria Cristache intareste ideea de a trata povara pandemica in mod cat mai pozitiv cu putinita si de a ne bucura din orice activitate chiar si de cea fizica si de ingrijire a ecosistemului din care facem parte. Perioada pandemica dezvolta depresie, anxietate, ingrijorare, tristete si chiar frica de societate, iar toate acestea trebuie cumva combatute astfel incat dupa pandemia de COVID-19 sa nu urmeze ceea ce spun specialistii: pandemia sufletului. Ca atare, somnul, exercitiile fizice, contactele sociale si activitatile relaxante plus sportul si plimbarea in aer liber sunt garantiile unei vieti psihice sanatoase in perioada pe care o traversam. Specialistii din aceasta categorie arata ca dintre toate categoriile de oameni, copiii sunt in fapt cei care au cel mai mult de suferit, multe dintre efecte fiind inca nemanifestate. Si ca atare de ei trebuie in primul rand sa nu uitam.

Trecand insa de la analiza sociologilor Academiei Romane si de la recomandarile medicului neuropsihiatru buzoian Maria Cristache catre realitatea palpabila spun ca mergem in teren, la un kilometru de malul raului Buzau, in comuna Maracineni, unde astazi a inceput nivelarea terenului pe care va fi construit un complex sportiv. Curata promisiune din campania pentru alegerile locale din 27 septembrie, construirea complexului sportiv a demarat mai rapid decat s-ar fi asteptat oricare dintre votantii sau carcotasii din comuna Maracineni. Un utilaj de mare capacitate a pregatit in timpul intregii zile de luni suprafata pe care va incepe conturarea acestui obiectiv social al comunitatii care se afla la un pas de ridicarea propriului satndard al calitatii vietii.

Desigur, fac referire la alimentarea comunei cu gaze naturale despre care va spuneam in septembrie si aici.

Astazi, facem un update la informatie si spunem ca licitatia lansata pe SICAP de catre societatea nationala Transgaz este in derulare. Aspect confirmat si de primarul comunei Maracineni, Constantin Dumitru.

Deci, in mod evident comunitatea va trece la etapa urmatoare: cresterea calitatii vietii, desi perioada pandemica diminueaza putin motoarele sociale si economice. La acelasi capitol in mod evident trecem din aceasta perioada a anului 2020 si alte actiuni destinate spre exemplu copiilor si tinerilor si punem accent in observatiile jurnalistice pe activitatile educationale, culturale si sportive. Totul in context pandemic deocamdata.

Si, coroborat cu studiul si recomandarile din primele paragrafe ale acestui material, pe malul raului Buzau am aflat de la primarul Constantin Dumitru, astazi de ce sunt cumva initiate rapid lucrarile de construire a acestui complex sportiv.

Imensul utilaj isi vede de treaba in limitele cuprinse intre o stana, un camp privat cu porumb si drumul de acces. In apropiere, Primaria comunei Maracineni a pregatit un alt teren pe care l-a si imprejmuit cu gard: aici va fi un centru medico-social destinat persoanelor varstnice care raman singure si copiilor defavorizati din comunitate. Proiect langa proiect. La nici un kilometru se zareste o balta in care va fi crescut peste pentru acest centru.

Revin in zona noului teren ce va cuprinde si o parcare pentru masinile adultilor care-si vor aduce aici copiii la joaca, dar care va avea si sistem de iluminat pentru practicarea sportului in nocturna. Primarul Constantin Dumitru arata in lung si in lat cam cum gandeste conturarea unui proiect promis pentru ca imensa comuna nu are un spatiu adecvat pentru relaxare.

Zona in care se afla acest complex sportiv in constructie este pe strada Balastierei din comuna Maracineni.

Comuna Maracineni se extinde urbanistic, in mod evident. Strada larga permite accesul in areal, mai ales ca un sector din terenul de un hectar va fi alocat celor doua echipe de fotbal pe care din acest an dificil si economic, dar si social Primaria Maracineni le va finanta astfel incat una dintre ele sa ajunga ca odinioara Unirea Maracineni pana in Liga a III-a, Divizia C cum era cu ani buni in urma. Eu abia astept sa scriu “ cartonasul rosu” de pe margine!

Maracineni face pionierat si in acest domeniu in timp ce in numeroase comunitati statul pe coada este confortabil. Aici continua megaproiectul de aductiune cu gaze naturale dinspre Vernesti catre Maracineni, dar si monitorizarea calitatii vietii in aceasta perioada in care scoala din satul Capatanesti functioneaza in scenariul rosu inca o saptamana, spre exemplu. Dar dupa cum a precizat in partea audio primarul Constantin Dumitru deja a fost facut igienizarea completa asa cum cer rigorile sanitare din prezent, in Romania fiind inca stare de alerta, parintilor fiindu-le eliminata aceasta grija pentru prima zi de luni din noiembrie cand se spera ca va fi aprobat prin Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta redeschiderea scolii cu peste 300 de elevi din zona Maracineni.

Ii dam calitate vietii si prin aport propriu, iar baza sportive din Maracineni poate fi si una de selectie pentr loturile judetene si nationale, caci tot sunt in mare suferinta multe ramuri sportive, unele dintre ele chiar prezente in grila pentru Olimpiada.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole