ARGUMENT. Despre Stația de Epurare a municipiului Buzău am scris detaliat AICI, AICI, dar și AICI. În orașul Buzău sunt aproape jumătate din totalul de 154 de kilometri de rețea de canalizare. Prin celebra stație de la marginea Buzăului către podul Vadu Pașii trec anual, au spus în urmă cu două săptămâni oficiali din domeniu, la Primăria Buzău, în cadrul unei dezbateri publice la care au luat parte , 10 milioane de metri cubi de apă uzată.

Acesta este de fapt, argumentul ce stă la baza celui mai inovator proiect românesc destinat irigațiilor în agricultură.

APĂ UZATĂ PENTRU IRIGAT TERENURI AGRICOLE. Proiectul este cumva conturat în articolele înscrise în linkurile menționate cu AICI , anterior. Acum, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, gazdă a evenimentului ne orferă argumentul audio, cu extrapolare națională și exemplificare internațională.
3000 de MWh. Cu atât s-ar micșora, a precizat public primarul Toma, consumul la cel mai mare utilizator de energie electrică din cadrul Companiei de Apă Buzău, chiar Stația de Epurare a Buzăului. Puțin mai târziu, în sala de dezbatere publică, directorul general al Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu va explica și acest aspect. Totuși, detaliile acestea tehnice fac și ele parte din documentările anterioare înscrise în linkurile anterioare, pe care, iată le menționăm din nou spre referință.

Înainte ca Nicolae Mărăcine, inginer specialist în domeniul îmbunătățirilor funciare și zonei apelor de irigat, să explice proiectul din punctul de vedere al specialistului angrenat în acest proiect făuritor, primarul Buzăului mai oferă un argument pentru care fermierii din sală să îmbrățișeze ideea ca apa de epurare să devină apă de irigat.
Așadar, veteranul îmbunătățirilor funciare vorbește despre proiectul ce pune deja pe roate județe din România – Dâmbovița fiind primul din care se aude vocea unui oficial care spune că va face întocmai cu Buzăul.
Iazul Morilor, celebrul canal care a scris istorie chiar pentru înființarea orașului Buzău, devine din nou factor de ajutor în proiectul ce pornește de la Curbura Carpaților pentru țara toată, fapt subliniat de primarul Constantin Toma.
Fermieri mai mari și mai mici, în sala Nicu Constantinescu a Primăriei Buzău, adică administratori a câtorva sute de hectare sau amii de hectare de culturi de cereale și chiar a unor spații legumicole. Vor să afle nu doar cantitatea de apă ce va ajunge pe terenul lor spre irigarea culturilor, ci și termenele de execuție al megaproiectului care, așa cum a descris inginerul Mărăcine, presupune transformări și comportă investiții. Tot el lămurește.
Iată și soluții. Locale. Primaul Ion Enache din comuna Cilibia vorbește despre importanța vechilor canale de desecare existente peste tot în zona pe o administrează.
Revine acum inginerul care consolidează proiectul astfel încât să fie solid și eligibil pentru finanțarea pe fonduri europene. Revine cu explicarea sistemului de irigare cu apă uzată a 25.000 de hecatre de terenuri agricole din minim cinci comune limitrofe orașului Buzău, înspre câmpia Bărăganului.
STAȚIA DE EPURARE, APORT MAXIM ÎN PROIECTUL UNIC. Titlul reportajului spune despre Stația de Epurare a Apelor Uzate din cadrul Companiei de Apă Buzău, cheia întregului proiect prin care minim 10 milioane de metri cubi de apă uzată pot ajunge spre irigarea terenurilor agricole din preajma orașului, până spre 30 de kilometri distanță, luând ca exemplu tot Cilibia. Aici intervine directorul general al CAB, Simona Săvulescu pentru a explica profesional despre prelucrarea apei de epurare și ce reducere masivă s-ar face la acest mare consumator de energie electrică din cadrul operatorului regional de apă și apă uzată.
30-40 la sută din energia consumată de Stația de Epurare s-ar economisi.

Tot directorul general al CAB trage concluziile unui proiect gândit din timp, fix cum se întâmplă și cu apeductul Siriu, care devine prioritate județeană pe timp de secetă din ce în ce mai ascuțită.
În funcție de culturi și aportul biologic de care fiecare în parte are nevoie va fi epurată apa uzată ce va proveni în principal din consumul orășenilor, plus a câtorva mii de locuitori din zone apropiate și a căror apă uzată va ajunge tot în Stația de Epurare a municipiului. În condițiile eliminării unei trepte de consum energetic, în primul rând, la colosul din vecinătatea podului Vadu Pașii, se pune problema, arată Simona Săvulescu, director general al CAB, fie al reinvestirii sumei, fie la diminuarea costului către beneficiari. Cu exactitate se va vedea după ancorarea în realitatea fizică a celor cinci comune, plus zona de municipiu Buzău a proiectului prin care apa uzată devine apă de irigat. Ascultăm, în final, explicația directorului general al CAB.
APLOMB. Buzăul conturează prin Stația de Epurare a municipiului și pe canalul Iazul Morilor un proiect pilot ce poate scuti România de sabia amenzilor privind apele uzate a Uniunii Europene.

Acum se discută despre 10 milioane de metri cubi de apă uzată ce poate ajunge în irigații, cu un posibil de încă două milioane de metri cubi, dar și cu un aport pentru diluția apei a ceea ce are Iazul Morilor. Fermierii spun că mai mult nu strică, ci acoperă suficient necesarul de irigat. În doi ani, execuția concretă a proiectului d ela Buzău ar putea începe.
Add Comment