E vremea ei.


Burnița zilelor din ce în ce mai scurte, de toamnă, ajută varza să se-nfoieze. A suferit, sărmana, varză până la ploile recente, dar aici e alt subiect pentru care așteptăm un punct de vedere ministerial și revenim cu scrierea lui. E amplu și de viitor. Până atunci, haideți, în grădinile de pe malul râului Buzău!



Sunt aici circa 400 de hectare de terenuri cultivate cu legume, în mod special! Cât vezi cu ochii și cât reușești să cuprinzi cu sufletul. Pe margine de tarla, acum la final de septembrie și început de octombrie se scrie o altfel de poveste! Una despre abundență, muncă susținută, tradiție păstrată ca-ntr-o strecurătoare, dar și despre neasociere, adică despre a prinde forță oamenii muncii în fața globalizării prețurilor din supermarket.
Strada Legumiculturii din Mărăcineni. Un tractor își anunță țanțos apariția încărcat până sub nori cu ceapă de apă de Buzău – varietatea aceasta cea mai cunoscută BOT DE VULPE despre care noi am mai scris și AICI. Dăm binețe și Nicolae Toboș ne spune că e deja a patra mașină cu ceapă dusă spre casă.
Până la momentul scrierii, legumicultorul și-o fi terminat de cărat imensa cantitate de ceapă de apă din câmp. Sunt însă, mulți, atât de mulți legumicultori care și-au stivuit grămadă-grămadă ceapa, au învelit-o cu paie și speră să o vândă direct din câmp. Ideal.
Aliniate ca la apelul de la ora 8, din curtea unității militare.




Așa șed grămezile cu zeci, sute de tone de ceapă de apă în câmp, la Mărăcineni. Ghid în fascinantul moment al trierii cepei de apă este și azi primarul Constantin Dumitru.
Tone. Tone. Tone. Multe și greu de apreciat câtă ceapă a fost recoltată anul acesta în bazinul legumicol celebru pentru această legumă, dar și pentru varza de toamnă de Buzău.







Cooperativa – vis continuu, dar nefinalizat.
L-ați auzit pe Ionuț Anton, Ursu, cum îl știți și cum este strigat de către primarul Constantin Dumitru. E multă ceapa de apă, dar și greu de vândut. Pe surse, încă, deși Bucureștiul o vinde în piață cu 10 lei kilogramul din luna august, iar de aici, din câmp, pleacă exact cu 4 lei, dacă nu cumva mai e și noroc și sare puțin spre 5 lei. Dacă s-ar fi realizat celebra cooperativă susținută de către Primăria Mărăcineni și despre care am scris AICI, atunci accesul în marile lanțuri de magazine ar fi fost ușor și bine plătit. Așa continuă și, spun la unison primarul Constantin Dumitru și Ionuț Anton.
Costul real al cepei de apă.

Tot Ursu, Ionuț Anton, dezvoltă subiectul pentru că de la încărcat și cântărit saci cu ceapă de apă de scos la vânzare l-am oprit pentru a discuta, ceea ce înseamnă că e de găsit alături de familie la fiecare etapă de cultivare.
Ionuț spune că au început să vină străinii să cumpere direct din câmp cantități mari de ceapă atât de apreciată de gastronomii francezi și italieni. Noile rețete ale lumii moderne pun ceapa aceasta caramelizată lângă babicul de Buzău, lângă piept de rață gătite cătinel, semn de răsfăț împreună sau pe platouri cu aperitive chic din zona elitelor mondiale. Ce să-i faci, acasă Cenușăreasă, dincolo de România, zâna cea bună a HoReCa!…
I-am întrebat pe legumicultorii Mărăcineniului de ce o lasă așa, grămadă pe câmp, deși bate la ușă iarna.


Mariana Jugănaru se ridică dintre foile de ceapă de apă să-și îndrepte trupul muncit zeci de ani în grădină.
Terminăm cum am început. Munca este flacăra bunăstării locuitorilor care pun grădini an de an pe malul râului Buzău, mânați de liniștea pe care încă poate să le-o ofere primarul Constantin Dumitru – va continua să fie apă pe canalul de irigații. Flori Anton, soția lui Ionuț dă nota finală.
… și de vi s-a făcut poftă, nimerit este să mergeți în sat, la Potoceni, Căpățânești sau Mărăcineni ori în câmp să cumpărați direct de la oamenii care prețuiesc leguma fanion a județului Buzău – ceapa de apă de Buzău! Ah!, și nu confundați samsarii de pe drumurile naționale cu bazinul legumicol Mărăcineni!





Aici se seamănă devreme, primăvara, primește apă din canalul de irigații ți este îngrijită temeinic până la cules, acum spre toamna cea blândă la noi!


Add Comment