Reportaj

Tara ungurenilor, normalitate in pandemie

In comuna celor 80 de hectare cultivate prin arendare de catre o asociatie agricola, dar si a unei plantatii de un hectar cu muri si a celor 2.500 de metri patrati de aur mov – lavanda, prezentul, imi spune multmit primarul Ciprian Tirizica, inseamna normalitatea recuperata in plina pandemie.

Avem fiecare dintre noi locuri despre care vorbim cu sentimente aparte ori de cate ori avem ocazia. Locuri care au mereu ceva surprinzator, benefic, placut si care te atrag sa revii. Te intorci mereu in loc ca sa vezi de nu cumva ai uitat sa retii cu privirea cat de frumos este satul buzoian in haina lui verde de primavara! Cautam firescul, caci uitasem sa-l aplaudam in picioare si chiar cu o armata de oameni langa noi, daramite din izolare acum cand punem pret pe autentic, pe al nostru, pe rodul obtinut din munca celor doua maini.

Astazi nu bat drumul national 10 Buzau-Brasov pana la Unguriu, desi minunat ar fi, ci respect ca si dumneavoastra, prevederile ordonantelor militare impuse in starea de urgenta prelungita din 16 aprilie 2020 cu inca o luna. Este important ca peste timp sa avem aceste informatii unice despre perioada pandemica prin care am trecut dupa diagnosticarea a deja 11.000 de romani cu noua boala a lumii numita COVID-19 si data de virusul SARS-COV2.

Daca nu ar fi astfel de incercari poate ca nu am reveni la pretuirea autenticitatii din jurul nostru. Rasaritul de astazi spune ca natura ne ajuta cel mai mult sa iesim din rand, sa revenim la normalitate si sa ne asiguram mare parte din necesarul casei indiferent de perioada. Pledez astazi pentru revenirea la preocupari pe care cu putin timp le luam in chip de ras, ni se pareau specific bunicilor neajutorati care nu au stiut decat sa-si cultive pamantul ca sa aiba ce manca. Numai ca sunt si efecte pozitive din toata aceasta perioada pandemica si dam fila inapoi in timp, invatam tehnicile de cultivare si ne vom obtine musai in acest an minim legumele necesare familiei. Inclusiv cercetatorii legumicoli spun ca acolo unde este disponibila o palma de pamant aceasta trebuie musai folosita si cultivata.

Orizont Ojasca.

Invitatia mea este intr-o comuna in care palma de pamant este realmente pretuita si are pe ea o mica gradina cu legume, ba si lavanda sau chiar cultura de muri si cateva zeci de hectare de cultura mare. Incet-incet comunitatile cuminti care se insira de-a lungul drumului national 10 Buzau-Brasov spun povesti ce conteaza in dezvoltarea unei intregi vai, Valea Buzaului, iar reporterul le afla cu ajutorul principalului ghid, sa-i spunem asa plastic primarului din comuna, deoarece acesta isi cunoaste cel mai bine comunitatea.

Unguriu – normalitatea din pandemie

De sus, de la Ojasca – sat apartinator comunei Unguriu, cea mai noua comuna a judetului Buzau, asa cum precizam in reportajul https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/casta-unguriu/, orizontul este trasat de albia raului Buzau. Cu putina abilitate apleci crengile cat sa poti scruta mai toata comunitatea premontana a judetului de la Curbura Carpatilor. Daca ai rabdare, aproape de linia orizontului s-ar putea lasa identificat trenul lenes ce razbate tacut de zeci de ani pana in munti, la Nehoiu. Halta Unguriu. Nu se vede de deasupra caselor din Ojasca, tocmai de langa o cladire imensa si neterminata. Un localnic care trudeste sa-si ridice un gard nou la gospodarie imi spunea ca acea cladire ar fi putut fi un mare hotel, pensiune, oricum destinatia ar fi fost in acest domeniu al industriei ospitalitatii. Zona este fantastic de frumoasa si libera de orice disconfort al vietii moderne. Numai ca pare totul abandonat.

Varfuri de Unguriu

Gospodariile din Ojasca etaleaza mult verde in curte. Sunt brazde ce par a detine legume de primavara, ba si solarii rasar ici-colo, iar pomii eticheteaza drept permanenta activitatea munteanului in curtea sa. Merg spre Ciprian Gheorghita Tirizica, mereu imi place sa-i spun singurul edil din judetul Buzau de profesie primar pentru ca detine aproape exclusiv in cariera sa profesionala doar aceasta activitate de conducere a comunitatii, in speta comuna Unguriu. Duc observatia mea de la mijloc de primavara spre pornirea dialogului. Pentru ca incremenirea a pus la un moment dat stapanire pe insasi Romania toata, il intreb pe primarul din Unguriu ce fac oamenii satului in perioada in care forfota in gardini trebuie sa fie cumva o prioritate?

C. Tirizica: Oamenii mei isi cultiva pamantul.
C. Tirizica, primarul comunei Unguriu

Comuna cu 2.400 de locuitori detine suficiente suprafete astfel incat oamenii sa-si poata cultiva resursele necesare traiului ori pentru a creste animale de talie mica, mai ales. Primarul Tirizica vorbeste cu mandrie despre faptul ca oamenii sunt chivernisiti, caci asa le este felul, iar ceea ce devine surplus scot la vanzare, insa nu in pietele mari ale judetului Buzau. Este de notat ca Unguriu este una dintre putinele comunitati buzoiene ce nu detine o piata saptamanala pentru ca nu este cazul. Vecinatatea cu Parscovul si Berca, zone cu traditie in a organiza piete saptamanale le-a satisfacut in timp nevoia de targ oamenilor zonei acesteia. Numai ca, revenim la surplus. Primarul Tirizica spune ca surplusul este vandut intr-un mod elegant: oamenii isi pun panouri de informare la poarta cu ceea cea au de vandut.

C. Tirizica: Cine are surplus de produse foloseste un panou de infomare la poarta.

Perioada aceasta pandemica este si una de numeroase sfaturi, chiar alerte poate neautorizate si menite sa creeze doar panica, insa coroborate informatiile ar trebui totusi sa ne faca sa intelegem ca daca avem o palma de pamant, spune cercetatorul Floarea Burnichi, secretar stiintific al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare in Legumicultura Buzau, ar trebui sa o cultivam cu precadere in acest an.

F. Burnichi: Cine are o palma de pamant sa o cultive in acest an!

Pentru ca ungurenii sunt oameni asezati si harnici, dupa cum eu insami am observat, dar si grijulii si conservatori in ceea ce priveste ziua de maine, asa cum intareste opinia primarul Ciprian Tirizica este nimerit sa le spunem ca aportul informational al cercetatorului Burnichi arata ca SCDL pune in vanzare rasaduri pentru camp incepand cu data de 1 mai 2020. La intrarea in statiunea situata in orasul Buzau, pe strada Mesteacanului la numarul 23 sunt de gasit rasaduri din soiuri romanesti ce acopera toate speciile de legume, zarzavaturi si numeroase flori, incepand din acest an. Interesant este ca preturile nu sunt nicidecum marite, ci se mentin la cota cunoscuta de catre legumicultori din anii din urma.

Verde de Unguriu

Schimbam paleta informationala si revenim in tara ungurenilor, insa ramanem pe ideea efectelor perioadei in care ne aflam si in care este impusa pentru a doua oara stare de urgenta timp de o luna, din 16 aprilie incepand. Desigur, in plan national variate si drastice sunt efectele economice, iar local desigur ca avem de-a face incet-incet cu aceeasi situatie. Primarul Ciprian Tirizica arata ca a purtat discutii numeroase cu micii sau mai marii agenti economici din comunitate.

C. Tirizica: La magazinele din Unguriu au venit si locuitorii care se aprovizionau de obicei din spermarket.
In asteptarea copiilor.

Desigur, si la Unguriu sunt luate masurile obligatorii de dezinfectie in spatiile publice, iar comuna are si o unitate cu blocuri. Pentru aceasta zona, spune primarul Tirizica au fost asigurate masurile de limitare a raspandirii coronavirusului, iar fiecare unitate alimentara din comuna a primit declaratii pe propria raspundere astfle incat lucratorul comercial sa poata oferi satenilor ori de cate ori este necesar.

C. Tirizica: Primaria a pus la dispozitia magazinelor declaratii pe propria raspundere pentru orice locuitor.

Precautia si igiena sporite in mod normal in comunitatea premontana Unguriu sunt acum de maxim aport in limitarea raspandirii noului coronavirus. In fiecare comuna a judetului Buzau au sosit in martie-aprilie buzoieni care au contracte de munca in strainatate. Acestia au fost in monitorizarea autoritatilor locale. In acest moment, la Unguriu nu exista vreo persoana in izolare la domiciliu. De-a lungul celor doua luni mentionate am vazut ca la nivel de Unguriu informarea populatiei ori de cate ori situatia nationala ori aplicarea masurilor de dezinfectie au avut loc s-a facut in mod sustinut si fara a institui panica in populatie.

Moment.

Asadar, depasim pandemia si intram in normalitate. O normalitate ce pare ca se strecoara printre crampeie de teama combinata cu nesiguranta, dar umbrite de speranta specifica romanului. Sa pariem pe speranta ca va fi bine si  sa vedem daca la Unguriu normalitatea inseamna activitate obisnuita – cuvinte de care sa recunoastem ca a inceput sa ne fie dor.

C. Tirizica: Inainte de Paste am reusit o noua portiune de canalizare.

Va aduc aminte ca in martie vorbeam in reportajul COMUNA MODEL – UNGURIU IN REGIE PROPRIE https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/comuna-model-unguriu-in-regie-proprie/ despre nemaipomenita idee locala de a realiza sistemul de canalizare in regie proprie. O actiune coordonata de primarul Ciprian Tirizica si de multe ori, minim patru, mai ieftina decat daca ar fi fost aplicat un proiect cu finantare nationala sau europeana. 3,5 km in trei ani. Atat s-a reusit la Unguriu in perioada recenta, plus sistemul de canalizare din 2020. Reteaua de canalizare nu este inca terminata in Unguriu, arata primarul Ciprian Tirizica.

C. Tirizica: In mai avem de indeplinit alte misiuni pe problematica aceasta a canalizarii.
C. Tirizica vs. filele unui dosar de finantare.

Aici, in comuna ciuciurelor cu apa vie atat de celebre in plan judetean si national, se lucreaza ca intr-o perioada normala si se spera ca micile impedimente administrative sau de finantare sa se rezolve si dinspre Bucuresti catre teritoriu. Clar spus, un proiect aflat in desfasurare in Unguriu sta pe loc din cauze nedefinte, spune primarul Ciprian Tirizica.

C. Tirizica: Se vorbeste mult si se face putin.
Prosperitate prin munca.

In comuna celor 80 de hectare cultivate prin arendare de catre o asociatie agricola, dar si a unei plantatii de un hectar cu muri si a celor 2.500 de metri patrati de aur mov – lavanda, prezentul, imi spune multmit primarul Ciprian Tirizica, inseamna normalitatea recuperata in plina pandemie. Ungurenii pariaza pe munca datatoare de viata, aducatoare de prosperitate si mai ales de siguranta a zilei de maine. In mai urc plaiul la Unguriu nu in cautarea starii post-urgenta, ci a lucrurile care merg ca pe roate!

Ilinca Moise

2 Comments

lasă aici un comentariu

  • As putea adauga si plantatia de mure de 2000 mp de pe Lunca Tarna, Ograda cu Mure Buzoiene plantatia făcută din pasiune pt pământ ,poate ne vizitati si pe noi tot in marea comuna Unguriu

Mai multe articole