Aer rece, parca prea rece ne ofera ziua de astazi si prima de eveniment la Rm. Sarat, iar drumul, el prietenul meu de nadejde, astazi sta incremenit cu subtire strat de gheata deasupra si nu are, chiar nu are cuvinte sa anunte “bietul” sofer care goneste pe pacatosul european… Cu greu insa poti schimba obiceiurile oamenilor. In zare, Ramnicul sta intr-o ceata inexplicabila pe care o primesc drept salut al orasului cu academicieni si iarna si vara. Totusi un sentiment de scotocire in lada cu amintiri ma incearca inca din primul sens giratoriu. Cladirile vechi si strazile mici si scurte, oamenii imbracati si aici mai ales in gri, sensurile unice ca solutie pentru fluidizarea traficului… si mai ales magazinele mici care iti spun ca acolo inca pot fi reparate cojoace. E Rm. Sarat! Din cand in cand imi e dor de aerul acesta aparte al municipiului resedinta de judet odinioara! Ca sa gasesc oameni intr-o zi atat de rece trebuie fie sa merg la piata, fie, de data aceasta in zona primariei din urbe.
Si mereu spun ca imi plac din ce in ce mai mult acei oameni care stiu sa iasa din rand prin vorba chiar, prin fapta sau prin promovarea in taina a celor de langa ei. De fiecare data cand ii intalnesc tind sa-i promovez de prima data cum ii cunosc. Pe Danut Puisoru il cunosc din 2003 fara sa fi interactionat decat telefonic, de cateva ori insa. Pe acest domn trebuie sa il gasesc pentru ca este amfitrionul celei de a zecea editii a Targului Apicol de la Rm. Sarat – eveniment, aflu imediat cu mare surprindere si asa ceva cunosti doar daca mergi pe teren la actiunea in cauza, s-a transformat in protest in binele nostru al tuturor! “Salvand albinele, salvam omenirea!”, Albert Einstein. Vorbe mari pentru o intreaga omenire care acum sunt motto al targului-protest din Rm. Sarat. Si poate ca protestului i se vor ralia nu doar alti apicultori romani in semn de miscare nationala, ci mai ales noi, oamenii simpli care din cand in and ne aducem aminte despre lucrurile naturale care sunt caramizile sanatatii.
Este forma corecta in care apicultorii romaniceni stiu sa iasa in fata si sa spuna Romaniei ca nu este bine deloc! Nu este bine sa promovam in uz “chimicalele” care ne ataca in liniste sanatatea, dar mai ales ne omoara albinele, iar in tara mor de la an la an din ce in ce mai multe albine. Si spun in maxima cunoastere a situatiei pentru ca si zona Buzaului face parte dintr-o harta neagra a celor care folosesc substante greu de suferit chiar si de catre plantele care sunt stropite cu ele. Spun asa, mai ales tinand cont ca numarul gradinilor cu legume s-a marit, iar unii legumicultori pun pret pe chimizarea care ii scuteste de dat cu sapa. Sunt apicultori mici care nu au catre cine striga cand le mor subit si, mai ales anual, albinele dintr-un intreg sau mai multi stupid. Cei inveterati cei despagubiri si asteapta.Majoritatea iata, protesteaza!
La intrarea in targul din preajma Primariei Rm. Sarat nu mai simti racoarea decat atunci cand iti aduci cumva aminte ca ai maini si picioare pentru ca simti in acele zone foarte rece, inghetat. Caldura apicultorilor acopera frigul neasteptat. Si mai este o nota: sunt foarte multi, domnule, foarte multi apicultori!
El este Danut Puisoru, liderul sindicalistilor din apicultura romaeasca, omul care contribuie cu entuziasm la infiintarea filialelor Sindicatului Apicultorilor din Romania. Buzaul are 40 de sindicalisti si se raliaza miscarii care activeaza puternic dinspre Tulcea si Galati, iar astazi la Ramnic vad apicultori din aceste zone, dar si din Braila, Republica Moldova sau Brasov.
Este clar, marti pe masa ministrului Agriculturii, Petre Daea, apicultorii romani aduc argumentele care spun clar: chimizarea distruge apicultura! In 2017, Danut Puisoru venea cu o propunere: fiecare agricultor sa dea cate un euro pentru fiecare hectar detinut, iar cele noua milioane de euro care s-ar strange sa fie de ajutor pentru apicultori atunci cand inregistreaza mortalitati in stupina, dar si atunci cand au nevoie de imprumuturi bancare.
Mai apoi, spune amfitrionul evenimentului care a reunit atat de multi apicultori in orasul cu 38.000 de locuitori, targul acesta este primul din an si este tinde sa fie considerat cumva al doilea ca marime din Romania. Cuibul de apicultori din Ramnic pare mai unit, efervescenta unei bresle care aduna si tineri, dar si pe seniorii domeniului.
Firul rosu al evenimentului este pentru mine insasi aglomeratia care incepe sa fie in targ. Gasesc un apicultor chiar din Republica Moldova, pe domnul Cojocaru, care spune ca mierea de peste Prut este excelenta, intocmai ca vinurile moldovenilor, dar ca vine la Ramnic din mare prietenie pentru Danut Puisoru si pentru “cuibul” de apicultori valorosi ai zone. A colaborat mult cu ei si tine mereu prietenia aceasta la loc de cinste. Intocmai ca trei apicultori braileni de la Varsatura care trag cu ochiul la targul-protest al ramnicenilor. Printre standuri, incerc sa va descriu forfota si dorinta celor abia sositi in a saluta cat mai cald si de a povesti cat mai repede ce li se intampla lor in stupina, in targ spuneam, expozantii le vorbesc locuitorilor din oras sau celor aflati in trecere ca mierea este cel mai mare dusman al gripei. De multa vreme nu am mai intalnit oameni atat de calzi precum cei din fata standului acesta si o sa-mi spuneti ca este normal – doar vor sa si vanda, ei bine, nu este chiar asa! Meticulosi, rabdatori, dar mai ales cu zambetul pe buze sotii Gavrila, Laura si Dragos Gavrila, profesor si medic, le vorbesc oamenilor despre necesitatea ca in perioada aceasta atat de zguduita de gripa naprasnica sa consume miere, domnule, miere:
Printre standuri, cei trei braileni se saluta ba cu Danut Puisoru, ba cu apicultori pe care inca nu am ajuns sa-i cunosc. Par a se sti de o vreme indelungata. Profit de subiectul deschis de sotii Gavrila si ii intreb si pe ei ce recomanda pentru a castiga lupta cu gripa:
Piata ad-hoc din fata Primariei Rm. Sarat care gazduieste targul convertit in protest manifest pentru sanatatea albinelor, dar de fapt a noastra incepe sa se aglomereze. Se aude si muzica populara romaneasca semn ca deja apicultorii incep sa se relaxeze: colegii de breasla si multi consumatori au vizualizat produsele, unele in topul consumului national, si spun despre mierea cu catina, altele extrem de bine primite precum energizantul familiei Gavrila pe care in mod personal am sa-l recomand mai ales celor care muncesc asiduu si altele clasice: miere de toate felurile obtinuta in conditii cat mai ecologice. Un targ protest care imi schimba total parerea asupra consumului de miere. Nu ridic privirea spre mai-iunie cand infloresc salcamii si cand ii vedem pe apicultori cu stupinele trecand pe drumurile judetului, ci trebuie sa retinem strict bucuria doamnei Laura Gavrila care s-a bucurat intocmai ca un copil ca zilele trecute au fost sufciente raze de soare care le-au dat voie albinelor sa iasa la zborul de curatare! Albine! Pentru ele intreg demersul! Pentru ca fara sa ne dam seama ele sunt la baza hranei noastre sanatoase! In state extreme de moderne, apicultorii sunt efectiv platiti sa-si aduca stupinele in zonele populate astfel incat insasi viata sa nu-si piarda echilibrul! Albinele sunt singurele insecte din lume care produc hrana pentru om.
Noi ce facem pentru maestrii din stupine?
Add Comment