Poate ca da sau poate ca nu, insa organizatorii din 2018 ai Toamnei buzoiene au drept mascota butoiul. Sa puna oare accent pe roadele peste masura de satisfacatoare din viile bine ingrijite? Sau sa aduca ei un omagiu zeului Bachus care tine cu podgorenii si le ofera calitate maxima la vinurile dulci? Una peste alta, merita ca targul anului de la Buzau sa scoata la inaintare vinul pretios pe care dealurile din Dealu Mare-Pietroasele-Breaza sau Naeni il produc anual la cel mai ridicat standard. Asadar momentul ca micii si mai marii producatori agricoli sa se prezinte a sosit!
O zi de toamna perfecta, poate prea calda pentru data din calendar spun cei care au trudit toata vara pe ogor, a fost de bun augur insa pentru startul celei de-a 13-a editii a Toamnei buzoiene – targul zonei care strange in curtea Dragaicii mesteri populari si producatori din tot judetul. In mod surprinzator, la orele amiezii producatorii isi asezau cu grija roadele in stand.
In timp ce in targ forfoteau micii si mai marii producatori, la intrare, primarul Constantin Toma privea cu satisfactie cum de la an la an, spune acesta, Buzaul legumicol reinvie! Se aduna toti producatorii care ne hranesc! Si eu am acasa un solar si cultiv legume, insa mi-am facut obiceiul sa si cumpar de aici ce ar trebui sa mai avem in casa! Este omagiul buzoienilor si al Buzaului pentru o traditie care exista si se tine la noi inca de la sfarsitul anilor 1800!
Potrivit obiceiului ultimilor doi ani, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a poposit la Toamna buzoiana pe de o parte pentru a intelege inca o data importanta bazinului legumicol buzoian, pe de alta parte pentru a scoate din geanta oficiala vesti care sa-i determine pe agricultorii nostri sa mearga mai departe intr-un an cu dezamagiri si neprevazut si in zootehnie si in legumicultura si chiar si in pomicultura si viticultura, dar mai ales sa-si exprime inca o data admiratia fata de cercetatorii legumicoli din Buzau.
In fapt, inca de la sosire, celebrul printre agricultori ministru Petre Daea a anuntat ca este de acord, daca s-a decis care va fi terenul pentru amplasare, sa semneze actele de infiintare a Bancii de Gene a Romaniei de la Buzau! Potrivit primarului orasului Buzau, Constantin Toma, deja s-a cazut de acord ca sediul Urbis din Parcul Crang, suprafata de 1,2 ha sa treaca in folosinta noii institutii. Dezvoltam acest subiect intr-un articol buzaulinreportaje.ro din cursul zilei de maine cu pozitiile oficialilor implicati in acest proiect care ar pozitiona orasul Buzau defintiv in istoria geneticii mondiale!
Jos palaria la Toamna buzoiana in fata corpului de cercetatori ai Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau condus de secretarul stiintific Floarea Burnichi care a reusit si in acest an sa se prezinte cu legume care atesta calitatea muncii din aceasta catedrala a legumiculturii romanesti. Faptul ca aceasta institutie a omologat in acest an 14 soiuri de legume a fost o imensa uimire si pentru ministrul Agriculturii care a gustat cu pofta din primele rosii cherry omologate in Romania – rosii care au si castigat primul concurs de degustare in stil masterchef din tara noastra!
Sa-i dam intaietate Toamnei buzoiene, targul care a adus in prag, laolalta impletitorii de rachita de la Vernesti cu producatorii de vin si legumicultorii din Tintesti, Maracineni sau Vadu Pasii, pe cei care au capsuni pe rod la Vernesti, dar si pe blanarii din centrul tarii, pe buzoienii care au gasit drept afacere de nisa cultivarea dovlecilor! Maine trecem din nou pe la fiecare si vedem ce spun despre munca pe care o desfasoara!
Asa a facut si ministrul Petre Daea in compania primarului Constantin Toma. Si nu a putut sa plece din Buzau fara sa cumpere un sapun cu lavanda de la Carmen Nuta a carei poveste v-am spus-o in reportajul Din dragoste pentru lavanda https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/din-dragoste-pentru-lavanda/, apoi ceapa de apa de Buzau, o casuta artizanala din lemn, bijuterii handmade, ciocolata de casa, dar si usturoi de Ramnicelu – cel mai iute usturoi romanesc a carui samanta este cu adevarat comoara pentru gradinarii din Ramnicelu. De mentionat si pretul cu care cultivatorii au adus la Toamna buzoiana usturoi in acest an – 12 lei cel marunt si 15 lei – cel pe alese.
Trebuie insa sa subliniez insa si rapiditatea cu care ministrul a trecut peste subiectul intrarii carnatilor de Plescoi in Europa. Celebra marca traditionala a judetului Buzau si a Romaniei se pare ca este inca mar al discordiei intre cei cativa importanti producatori din zona Buzau-Plescoi care nu reusesc sa cada de acord privind accesarea indicatiei geografice europene! Sau poate ca ministrului ii scapa informatii precum neprimirea in randul adevaratilor producatori a batranilor din bransa!
Am trecut si eu printre standurile Toamnei buzoiene, iar maine va voi spune povestea cosurilor din rachita, a legumelor care stau bine pe cartea de vizita a Buzaului, dar si a usturoiului de Ramnicelu!
Add Comment