Reportaj

Toamna genelor

... muraturi si gogosari de la Florica, lavanda, porumb de fiert si rosii de Tintesti, miere din Buzau si fresh cu catina de la Vulcanii Noroiosi, usturoi de la Rubla si Ramnicelu, struguri si rosu de Cernatesti, gogosi, destul de multe gogosi, artizani si mesteri populari, carnati si pastrama din zona Plescoi, tuica ...

Din gradina mare a judetului Buzau au fost culese cu grija cele mai alese roade si aduse de astazi si pana pe 22 septembrie la ” Toamna buzoiana”, targul care prezinta producatorii buzoieni o data pe an cu tot ce au ei mai de pret dupa o munca sustinuta in timpul unui sezon agricol.

Strugurii si-au ales tovarasi de combatut orice suparare pastrama de oaie, iar usturoiul s-a imprietenit tare cu mustul, in timp ce mierea de albine pare sa fi fost vedeta produselor din prima zi a targului pe care isi pun semnatura cateva sute de producatori din intreg teritoriul nostru cu o deschidere de excelenta facuta ca in fiecare an de grupul de cercetatori si specialisti ai Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau. Am zarit o colectie impresionanta de ardei iuti si celebrele tomate create din 1957, an de infiintare a statiunii si pana in prezent, dar si vinete si ardei gras, dovlecei in fel si chip si, dincolo de produsele legumicole de excelenta am vazut un grup tanar cu zambetul pe buze, grup coordonat de secretarul stiintific al SCDL Floarea Burnichi.

Targul care trebuie sa fie doar al producatorilor buzoieni

Am recunoscut in targul deschis in spatiul traditional destinat in luna iunie a fiecarui an celebrului brand Dragaica, fermieri aflati deja la cea de a doua prezenta, dar si numerosi expozanti la prima incercare. Timp de doua ore inainte de cea a deschiderii am luat pulsul acestora. Oamenii trudesc pentru a fi prezenti in astfel de evenimente care le sunt dedicate, vin cu sperante economice in primul rand sau pentru continuitate intr-o breasla si asa redusa numeric de la un an la altul.

Dirijor al partii care i-a reunit pe producatorii agricoli, corpul de specialisti ai Directiei Agricole Buzau  are o greseala, arata oamenii simpli. Prefer sa spun ca nu au bagat de seama ca la eveniment sunt si comercianti de berze din plastic sau de caciuli de blana de la Mures sau Bistrita, poate ramasi in Dragaica de la targul din iunie. Acesta este primul lucru pe care il reclama producatorii buzoieni care asteapta eminamente cu mare bucurie Toamna buzoiana: vor ca evenimentul sa fie exclusiv al lor, sa fie eticheta pe care sa si-o lipeasca in mod placut de propriul produs muncit cu bataturi in palme. Oamenii vin de oriunde din judetul Buzau doar pentru a se prezenta cu ceea ce au mai frumos si mai bine cultivat sau pregatit pentru targul-expozitie al anului.

In rest, muraturi si gogosari de la Florica, lavanda, porumb de fiert si rosii de Tintesti, miere din Buzau si fresh cu catina de la Vulcanii Noroiosi, usturoi de la Rubla si Ramnicelu, struguri si rosu de Cernatesti, gogosi, destul de multe gogosi, artizani si mesteri populari, carnati si pastrama din zona Plescoi, tuica de pruna, cozonac unguresc si o scena mare pe care in aceasta seara urca artisti populari. Ca in fiecare seara, de altfel pana pe 22 septembrie 2019 cand Toamna buzoiana isi inchide portile. Un targ cu mult mai multi producatori decat in 2018 si cu standuri ingrijite, mai aranjate de catre acestia, mai implicati sa se prezinte bine. Si-au dat silinta sa se prezinte frumos in fata clientului dornic sa-si umple camara si sa rasplateasca munca taranului harnic.

Cu ochii pe banca de gene

Toamna buzoiana, editia a XIV-a din 2019, a fost ca si anul trecut deschisa de insusi ministrul Agriculturii Petre Daea – un prieten deosebit al judetului Buzau care a promis cateva lucruri importante si chiar s-a tinut de cuvant sa le indeplineasca. Spre exemplu, astazi a dat ordin de detasare de pe functia de sef de  laborator al Statiunii de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau a lui Costel Vanatoru, cel care primeste functia de director al Bancii de Gene – proiect istoric ce incepe deja sa fie pus pe roate la Buzau, in Parcul Crang. Entuzisamul ministrului Daea a fost inca de la vizitarea viitorului sediu al Bancii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale si pana la evenimentul de la ora 17, din Dragaica. Mai apoi, la deschiderea Toamnei buzoiene, ministrul a facut si anuntul despre conducerea de catre Costel Vanatoru a acestei institutii.

I-am cerut viitorului director sa ne explice asadar daca ramane pe cercetare legumicola sau merge spre conservarea patrimoniului genetic, stiut fiind faptul ca face parte din echipa de cercetatori a SCDL. Unii oameni cer de la Dumnezeu sanatate, iar altii osanda a precizat enigmatic acesta suierand cumva ca presa s-a suparat pe el ca nu a creat “tomate cu fundita”. Costel Vanatoru stie ce a spus! Presa stie clar ca are un rol esential in sustinerea ani de zile a ideii de necesitate a infiintarii unei banci de gene la Buzau, judet, asa cum arata specialistii SCDL, detine seminte a peste 10.000 de soiuri si 106 soiuri si hibrizi brevetati din 1957 si pana in prezent la aceasta unitate, iar in acest an la Banca de Gene de la Suceava sunt date in pastrare 241 de mostre de seminte de la tot atatea soiuri de legume create si pastrate la SCDL. Costel Vanatoru ar dori insa sa ramana in ambele domenii: cercetator la SCDL si specialist in conservare si amprentare a patrimnoiului genetic la Banca de Gene. Iata-i declaratia.

Colegilor tineri care au intrat in echipa SCDL in ultimii ani le-am vazut bucuria sincera ca un cercetator inveterat si care a adus in atentia publica in cursul anilor fel si fel de soiuri de legume reuseste sa faca parte dintr-un proiect cotat in aur de catre cunoscatorii ce arata ca fara seminte nu este viata!

Targul Toamna buzoiana, organizat de Primaria municipiului Buzau, ramane deschis pana pe 22 septembrie in zona Dragaica. Va asteapta zilnic truditorii pamantului din Baragan, din bazinele legumicole ale Buzaului si pomicultorii si viticultorii din podgorie. Povestea fiecaruia dintre ei o scriem impreuna sambata, pe 21 septembrie 2019, dupa ce aflu de la fiecare daca nu cumva Toamna buzoiana este nu doar loc de socializare si lansare, ci evenimentul care le certifica valoarea si calitatea! Incurajati-i cumparandu-le produsele pentru ca in 2020 ar avea de unde sa vina si mai multi!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole