Astazi va propun sa facem excursia aceea amanata de atat de multe luni in care am respectat ba regulile de izolare din starea de urgenta, ba pe acestea din starea de alerta pentru ca noul coronavirus ne-a dat atat de multe batai de cap, iar boala provocata de el, COVID-19, apare deja in diverse zone si din judetul Buzau. Totusi, speranta si bucuria sunt cele doua surori care mie imi fac perfecta pana si pe cea mai neagra dintre zile. Le cer sa-si dea mana si sa ne lase sa iubim viata normala asa cum ne-o proiectasem noi pana nu demult. Promitem ca avem grija de noi si chiar facem o lista a prioritatilor vietii! Sa trecem la punctul numarul unu: veselirea sufletului!
Ne apropiem de iunie si dinspre munte vine miros de flori de fragute. Am putea cumva sa le ratam transformarea in fructe aromate care sa ne implineasca fericirea de weekend? Nicidecum. Cat scriu eu, dumneavoastra sa va asezati in rucsac cele necesare unei drumetii. Hai, sa mergem impreuna spre Nehoiu intr-o nesperata drumetie in arealul celui mai frumos oras ce isi poarta istoria pe granita montana a judetului Buzau catre Brasov si Covasna, iar prezentul il gaseste cu ochii spre dezvoltare turistica, in mod deosebit, dar nu uita mica industrie locala, comertul si lemnul care emana inca miros frumos.
Si va port de-a dreptul in patria frumusetii montane! Deja simt in nari portia de aer rece ce vine de-a valma dinspre strajerii imbracati in conifere. In rapel coboara! Si din albia raului Slanic bate ritm sacadat de slobozire spre oras apa datatoare de viata si bunastare: bogata in peste, dar si buna pentru sporturi pe apa.
Deja linistea de pe malul raului Buzau imi loveste ritmat in ureche: vine vara, vine vara! Din sus nu da sa ajunga vreun zgomot care sa tulbure tihna pestelui, iar vantul si-a uitat menirea si nici macar nu se aprinde sa miste firul intins deasupra apei. Sa incercam relaxarea asa? Nu, e prohibitie imi spune legea in domeniu. Pana terminam noi bagajele vine el si iunie si fix cand trebuie pescuim si in ape de stat, caci in amenajarile private e liber deja la fir intins.
Eu doar croiesc din condei locurile prin care sa mergeti, Ionut Milea, primar al orasului Nehoiu si Cezar Buturez, profesor la Universitatea Bucuresti compun harta sociala si turistica a orasului ce se ridica in amfiteatrul montan.
Orasul care are harta pentru vizitatorii sai
Nehoiu a facut acest pas la inceput de decembrie 2018. Lansarea hartii va este dumneavoastra, oaspetii nehoienilor de folos. In mod concret, Primaria Orasului Nehoiu prin Centrul National de Informare si Promovare Turistica local si beneficiind de aportul stiintific al unui indragostit de zona, in mare de judetul Buzau, profesorul universitar Cezar Buterez de la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti au pus la cale singura harta din judetul Buzau pe care o poate tine in mana un turist aflat prima data in acest oras tihnit si splendid si din care poate primi informatia suficienta cat sa inteleaga ca este intr-un areal minunat. Povestea lansarii acestei harti v-am prezentat-o in decembrie 2018 https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/orasul-nehoiu-are-prima-harta-a-vizitatorului/.
Casa in care a stat o vreme Marin Sorescu – numita casa Vintila, semnele austriecilor Götz care au ridicat la inceput de secol al XX-lea celebra fabrica de cherestea – unica si importanta la nivel european – sau poate insasi calea ferata infipta aici in munti si cu punct final in orasul Buzau, mama a domolului tren Nehoiasu, pe toate le gasiti explicate in harta astfel incat turistul sa poata veni si cu un bagaj de curiozitate in Nehoiu. V-am spus ca astazi beneficiem de aportul unui tanar profesor universitar la alcatuirea planului nostru de excursie. Se numeste Cezar Buterez… dar ne spune chiar el cine este.
Tanarul monograf stiintific, ii spun asa metaforic pentru ca nu cred sa existe aceasta categorie de monografi, ia la pas judetul Buzau. Cap compas este Nehoiu pentru ca aici a colaborat cu Florina Florea si Costel Stanciu de la CNIPT. Povestea Florinei v-am spus-o la timpul ei https://buzaulinreportaje.ro/argument/florina-bucuresteanca-promotoare-a-turismului-buzoian/, lui Costel i-am respectat cumintenia de sorginte nehoiana: o modestie grozava. Cezar Buterez noteaza toate detaliile gasite in sate buzoiene despre care multi dintre noi nici nu stim, intocmeste acte si harti si tine o arhiva realmente de patrimoniu.
Ceea ce a documentat in judetul Buzau prof. Buterez spune ca a publicat mai ales in strainatate. Am cautat si eu sa vad aceasta realitate in conditiile in care la nivel judetean primesc drept de publicare mai ales seniorii literelor. Geograful pasionat a publicat spre exemplu in www.tandfonline.com Monasteries of Buzau County, Romania sau pe www.semanticscholar.org Religion, space and social status: monastery founders in the Curvature Carpathians, Romania.
Profesorul universitar cu sange de buzoian s-a casatorit tot in Muntii Buzaului, la Bisoca, in straie populare avand pe masa pentru nuntasi bucate din zona noastra. A ales locul pentru a impaca iubirea si pentru Buzau si pentru Rm. Sarat.
Totusi, acest profesor – cautator de comori explicate cu ajutorul toponimelor in spatiul buzoian vine si pleaca din Nehoiu catre orice sat al judetului nostru. La Nehoiu, in fiecare vara sustine o prezentare despre aceasta patrie montana a oamenilor tihniti care si-au obtinut in istorie cel mai bine venitul dinspre Ardeal, insa nu s-au dezis vreodata de buzoienii Munteniei.
Cezar Buterez ne-a dat un start nesperat in a admira frumusetea nehoiana. Puneti rucsacul langa pat si luati cateva minute de pauza de la impachetat: e timpul sa intram si in spectrul socio-economic. Ionut Milea, primarul urbei care a scris povestea lemnului https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/orasul-care-a-scris-povestea-lemnului/ arata ca se poate dezvolta pe turism zona daca ar exista un hotel mare aici, caci majoritatea celor care doresc sa ajunga la Nehoiu vin in grupuri, vor cazare adecvata si conditii pe masura https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/nehoiu-cauta-investitor-in-domeniul-hotelier/
Tineti minte pentru ziua in care veniti la Nehoiu: in oras s-au dezvoltat deja mici cluburi sau asocieri de rafting, exista chiar si tineri care s-au specializat in a va asista si invata sa folositi pagaia, caci apele de munte ce curg prin acest oras fantastic au devenit in ultimii minim cinci ani cel mai frumos loc pentru a face acest sport sau caiac. Vestea ca Nehoiu a fost ani de-a randul capitala romaneasca si chiar europeana a raftingului pret de cateva zile a ajuns si la Targul National de Turism, iar pagaia nehoiana a fost la loc de cinste in stand sub patronajul Consiliului Judetean Buzau. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/pagaia-de-nehoiu-merge-la-targul-national-de-turism/.
Corporatistii Bucurestiului si inveteratii acestui sport, locuitorii dinspre inima Ardealului, la Nehoiu, pe apa simt adrenalina in weekenduri. Si deja pagaia bate apa raului Buzau de cum s-a trecut in starea de alerta. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/nehoiu-este-in-aceste-zile-capitala-raftingului-din-europa/.
Pastram ideea de tur ghidat in orasul Nehoiu si revenim la primarul Ionut Milea care a recunoscut in nenumarate randuri dezvoltarea acestui sport pe apele zonei pe care o conduce si cumva dinamizarea vietii de la munte o data cu sosirea oaspetilor dornici de adrenalina.
Stiti, orasul acesta condus de Ionut Milea este un paradis daruit de Dumnezeu intre muntii ce permit drumetii, popas peste zi la umbra coniferelor sau in cort, chiar si locuri de campare cu rulota au inceput sa apara. Vorba unui satean care se exprima la inceput de articol https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/avem-locuri-frumoase-nehoiu-vrem-sa-le-locuim/:
Ati urcat fara sa va dati seama spre Basca Rozilei cu trecere scurta prin Lunca Mare pe langa stadionul orasenesc refacut in perioada recenta si care isi asteapta oaspeti imediat ce conditiile sanitare din Romania o vor permite. Interesant este sa fi oprit pret de cateva minute chiar in centrul orasului pentru ca se apropie de finalizarea modernizarii si repararii Casa de Cultura Oraseneasca “George Baiculescu”, in timp ce spatiile vechi pentru copii arata asa cum spune trendul 2020. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/val-de-proiecte-europene-la-nehoiu/. Primarul Ionut Milea spunea la momentul in care muncitorii scoteau ultimele dovezi ale unui regim gri si aduceau intre blocurile nehoiene culoarea copilariei moderne:
Nu plecam din zona centrala pentru ca in ianuarie 2019 dadeam un “strigat pentru cultura montana” https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/strigat-pentru-cultura-montana/ astfel incat sa punem si noi umarul din punct de vedere jurnalistic la demararea cat mai rapida a mult asteptatului proiect de modernizare a casei de cultura din oras, iata, acum cu doar cateva luni inainte de redeschidere https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/nehoiu-ritmul-vietii-in-pandemie/.
Capitala alpina a raftingului romanesc isi reface si locul cultural in peisajul judetului Buzau. Candva, la Nehoiu avea loc Toamna buzoiana despre care primarul Ionut Milea spunea la inceputul acestui an ca are de gand sa contribuie la renasterea acestui festival aparte cu vedete de rang national pe scena de la munte.
Ca tot vorbim cumva si despre trecutul frumos al orasului care renaste, haideti sa revenim la profesorul universitar Cezar Buterez, fin cautator de istorii si oameni, iar Nehoiu ii sta intr-un colt al buzunarului de la suflet. Zic despre tanarul Buterez ca despre un demn urmas al lui Alexandru Odobescu, acesta refacandu-i drumul celebrului monograf de odinioara in judetul Buzau.
Plecam din centrul Nehoiului care se modernizeaza pe an ce trece si parca as compara aici aspectul din 2007 cand trona o imagine in nuante de gri – valabila de altfel si pentru orasul Buzau – cu tabloul 2020 ce are tonuri vii care se raspandesc dinspre cladirile si parcul renovate. Facem popas de o zi minim in Nehoiu pentru a-i cuprinde cu ochii devenirea si frumusetea naturala. Stiu ca ati putea spune ca perioada pare cumva nefasta calatoriei, insa autoritatile de aici au aplicat continuu masuri de preventive pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, aspect tratat in acest articol https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/la-nehoiu-s-au-luat-masuri-stricte-in-contextul-pandemiei-covid-19/.
Bucuria intalnirii cu patria lemnului de odinioara, a frumusetii si varietatii naturale din prezent duce catre oameni. Gasim la Nehoiu intotdeauna oameni inspirati si pusi pe treaba, munteni seriosi care isi iubesc urbea.
Din zona centrala am zis ca mergem spre Basca Rozilei unde am putea lansa firul pe apele de munte, am putea aseza cortul sau instala rulota pret de trei zile ale unui weekend, dar ia sa tragem o fuga in satul popicareselor https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/satul-popicareselor/!
Gabriela Sbarcea este lidera popicareselor din Chirlesti, va poate introduce imediat in lotul ad-hoc asa cum s-a intamplat si cu Mariana Popescu – sportiv de performanta a Romaniei si presedinte al Federatiei Romane de Popice care a poposit la Chirlesti cu putine daruri urmand ca in acest an sa revina pentru aspect serioase ale popicelor feminine. https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/nehoiu-povestea-romanilor-care-unesc-comunitatea-prin-sport/
Am putea da o fuga si pe Valea Nehoiului sau sus, pe coasta tot la Chirlesti – zona in care inca se mai afla celebrii sculptori in lemn care cu vreo 30 de ani in urma maiestreau obiecte de mobilier in fabricile din zona. Si imi aduc repede aminte despre Angela Pescaru. Au niste povesti cu care pot fi rescrise istoriile despre care vorbea cateva pagini mai sus profesorul universitar Buterez, ba si uneltele necesare sa croiasca in lemn paturi regale sau minunatele patuturipentru copii care aici, la Nehoiu erau produse de maini responsabile ale localnicilor.
Daca am fi curiosi asa cum este Teodor Cardei, localnic senior fotograf si solidar cu muntii din areal, ne-am aseza rucsacul la spate si am cuprinde panorama acestui punct al judetului Buzau de la Valea Nehoiasului pentru ca aici “si-a uitat Dumnezeu acuarelele”, spune temerarul Cardei.
Mie toate satele Nehoiului mi-au spus ceva la trecerea prin ele. Oamenii au incredere in ei insisi, dar si in cei care ii conduc, isi pun dorinte de mai bine fara a inchide ochii astfel incat sa nu vada realitatea din prezent. Ospitalitatea nehoiana are zilele acestea aroma de fragute si culoarea florilor de munte care incep sa imbrace pana la sfarsit de iunie toate pajistile din jur. Sper ca v-ati facut bagajele si porniti!
Turul ghidat se opreste. Cezar Buterez spune ca Nehoiul viitorului poate fi cultural fara a ocoli istoria, dar se poate axa valoros si diferentiat fata de alte surate, pe turism. Pariez pe orasul care scrie zi de zi o altfel de poveste numita realitate munteneasca si i-as da credibilitate oricand celui ce spune ca Nehoiu merge inainte!
Cu parere de rau nu se investeste in turism deloc, sunt foarte multe zone frumoase, trasee, daca tot nu se face partie macar un parccde aventura snowtubing un centru de inchiriere biciclete pur si simplu nimic, nu ai ce face in zona cu exceptia raftingului si ne mai plangem ca nu sunt turisti. Luati exemplu branului moeciu si alte zone care nu sunt cu nimic mai presus decat Nehoiu siriu