… problemele rămân la Bisoca, în județul Buzău.
Pe 25 mai 2022, adică aproape de termenul limită, care era vineri, 27 mai 2022, pentru care era eliberată autorizația de mediu de către specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, vânătorii Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău au reușit să extragă din fondul de vânătoare un urs periculos care se întorcea în zona caselor în care atacase în ultimele nopți.
Potrivit directorului AJVPS Buzău, Dragoș Ștefănescu, ursul periculos a fost într-adevăr extras din satul Lacurile unde a atacat sistematic în ultimele trei săptămâni. Vârsta ursului împușcat era de patru ani, greutatea peste o sută de kilograme. Probe din țesuturi și blană, potrivit legilor în vigoare au fost trimise către instituțiile abilitate să facă precizări în astfel de cazuri.
Însuși directorul AJVPS Buzău, structura cea mai mare a vânătorilor și pescarilor buzoieni, recunoaște că exact în satul Lacurile sunt mai multe exemplare de urs care atacă, în timpul monitorizării în vederea extragerii, vânătorii au văzut cel puțin alți patru urși de aceeași vârstă cu exemplarul vânat.
Același aspect este susținut și de către primarul Florin Stemate din comuna Bisoca, edil care preciza în acest articol https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/vanatorii-cauta-un-urs-periculos-in-bisoca/ că un urs este o picătură între multele exemplare care atacă gospodăriile bisocenilor din ce în ce mai virulent în Lopătăreasa, Lacurile, Pleși, Recea, adică mai bine de jumătate din arealul celei mai mari zone rurale a județului Buzău locuită, precizăm că suprafața Bisocii este cât a orașului București, spun oficiali în domeniu.
Locuitorii spun că nimeni nu știe clar ce număr de urși sunt în pădurile Bisocii, unii se întrec și spun că ar fi peste 20, alții se încumetă la mai mult. Esențial este că potrivit recensământului din 2021, specialiștii APM Buzău au estimat că în județul Buzău, nu la Bisoca sunt 1008 urși față de 960 în 2020.
Directorul AJVPS Dragoș Ștefănescu spune că există limite legale potrivit celebrei Ordonanțe 81/2021 prin care se poate după anunțarea de către conducerea locală a membrilor comisiei specializate în constatarea atacului unui animal sălbatic, se poate, precizăm întruni comisia și decide pe loc alungarea sau extragerea ursului periculos. Un singur lucru arată că acest fapt este utopic deoarece distanța dintre Buzău și Bisoca este de 63 de km și înseamnă parcurgerea a două drumuri județene aflate în șantier de doi ani, DJ 204C Vintilă Vodă-Bisoca, respectiv patru ani, DJ 203K Mărăcineni-Lopătari! Sursa menționată anterior pune ca șansă de reușită și întocmirea actelor necesare prin care conducerea Ministerului Mediului să afle despre atacurile sistematice și din ce în ce mai virulente și să decidă în consecință.
Add Comment