32 de ani minim s-a tot scris despre celebra alimentare cu gaze naturale a comunei Mărăcineni, însă ultimii doi ani au fost cei mai denși în informații acceptate cu reticență, cu încredere, dar de nenumărate rânduri și cu speranță de către cei peste 15.500 de locuitori.
Gazele naturale în Mărăcineni, visul locuitorilor din comuna lipită de orașul Buzău, comună cu dezvoltare de oraș, însă cu dorință de a rămâne zonă rurală la cele mai înalte standarde de locuire, visul spuneam, este la pasul de îndeplinire numit licitație pentru înființarea conductei pe străzile comunei concomitent cu semnarea de către mărăcinari a precontractelor de branșare a gospodăriei la rețea.
Excelenta veste vine pe fondul avansării lucrărilor din șantierul de subtraversare a râului Buzău către care mergem împreună cu primarul din Mărăcineni, Constantin Dumitru.
Șantierul din albia râului Buzău – subtraversare analizată la milimetru!
Punct Potoceni, cap de sat spre următoare comună de pe Valea Slănicului, Săpoca. Aici va fi și stația de reglare-măsurare a proiectului exclusiv pentru comuna Mărăcineni. Muncitori veniți din județele Ardealului analizează țeava lungă de 821 de metri din diverse puncte de vedere. Știu bine șefii de șantier, ingineri tineri cu chip luminat și vorbă așezată, hotărâtă. Aici, la marginea DJ 203K Mărăcineni-Lopătari, la ieșire din satul Potoceni se vede peste câmpul arat, parcă pregătit pentru vreo semănătură, doar țeava albă ce va transport p e sub albia râului Buzău gazele naturale dinspre Vernești spre satul vestit pentru cultivarea cepei de apă de Buzău. Mergem în lungul țevii. La capăt, șantierul dinspre care se aude o perioadă exactă o lovitură ritmică – un fel de ciocan imens care lovește cu tărie.
Ne explică imediat despre ritmul de lucru din unul dintre puținele șantiere de înființare a unei rețele de alimentare cu gaze naturale deschis în prezent în România, chiar primarul din Mărăcineni, Constantin Dumitru.
Așadar, suntem în șantierul ardelenilor, cum le spun localnicii. Țevi imense străpung râul Buzău la 70 de metri adâncime. Am mers în șantier, pe 30 martie, și erau 126 de metri parcurși. Astăzi, 6 aprilie 2022, s-a ajuns la 175 de metri și se lucrează de pe ambele maluri ale râului Buzău. Șantierul de aici este primul pas din megaproiectul Mărăcineni. Se lucrează sub atenta monitorizare a Transgaz Mediaș în colaborare cu Asocierea Comesad Ro, Comesad Energo SRL, ambele din Argeș, și Revicond Canaltech SRL, subcontractant, din Mureș.
“Veniți să semnați contractele pentru branșarea gratuită!”
Din șantier revenim pe drumul județean 203K Mărăcineni-Lopătari ce taie aproape în două comuna sprintenă a județului Buzău. Pe aici va avea loc etapa a doua a acestui megaproiect. Apelul pentru trecerea la această a doua etapă l-a lansat astăzi primarul Constantin către proprietarii celor peste 450 de gospodării. Pe străzile celor trei sate va trece efectiv rețeaua din care va fi alimentată fiecare gospodărie.
Vor fi 38,5 de kilometri care vor costa peste 67 de milioane de lei. Licitația a fost lansată oficial tot astăzi, 6 aprilie 2022. Revine cu detalii primarul din Mărăcineni.
Reținem că locuitorii comunei Mărăcineni trebuie să se prezinte cât mai repede la sediul primăriei pentru a semna contractul de branșare gratuită a propriei gospodării la rețeaua de gaze naturale pentru lucrările căreia a fost lansată licitație publică deja. Branșamentul în sine și contorul inteligent sunt gratuite, ca atare, oamenii trebuie efectiv să-și dea un simplu acord că VOR GAZE!
Add Comment