Reportaj

VIDEO! Pâclele Mici – cea mai mare rezervație din Europa cu Vulcani Noroioși

Doar gărdurarița, câteva flori și puține animale își fac loc să conviețuiască aici. În rest, acum, vara, turiști! 60 la sută, spun gazdele de la baza Aleii Vulcanilor, sunt străini. Vin să vadă împărăția celor mai frumoși dintre vulcanii Europei, cei noroioși de la Pâclele Mici, rezervația cea mai mare de pe continent, vin, spuneam, mai ales nordici. Și nu vin puțini, sunt câteva mii anual.

Rezervația de 16,5 ha de vulcani noroioși chiar este considerată a fi zona cea mai mare din Europa ce conține fierbători de acest fel. Face parte din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și este obiectivul turistic numărul unu al județului Buzău. Spre rezervația aceasta se ajunge după ce te împaci cu ideea că drum asfalt se cade să fie doar până în dreptul primei rezervații cu vulcani, cea numită Vulcanii Noroioși Pâclele Mari.

Deopotrivă, cele două rezervații menționate, plus La Fierbători din comuna Berca și Beciu din comuna Scorțoasa fac parte din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, geoparc administrat și finanțat mai ales de către Consiliul Județean Buzău care are la un pas de șantier refacerea suitei de două drumuri județene ce duc spre principalele două zone cu cei mai frumoși și cuminți de pe planetă. Despre cum au apărut și detalii tehnice despre Vulcanii Noroioși, informații sunt AICI, pe site-ul www.cjbuzau.ro.

Un singur aspect este de reținut pentru noi, buzoienii, spre exemplu pe 1 mai când se consideră că începe sezonul estival și la Vulcani vin peste 2000 de vizitatori. Imaginați-vă fiecare zi de weekend de vară, cu peste 35 de grade C în termometre! Procedați precum turiștii iubitori de frumos, natură și poposiți la gazdele de la Pâclele Mici pentru un celebru fresh de cătină – de altfel, planta care iubește cel mai mult solul sărat al Pâclelor!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole