Civilul saluta cum stie el mai frumos militarii romani care astazi merita La multi ani! si pentru simplul fapt ca realmente ne sunt de nadejde inclusiv in perioada pandemica de COVID-19 pe care o traversam cu totii. In cazul Buzaului, garnizoana si acasa pentru Divizia 2 Infanterie Getica, sprijinul militarilor in coordonarea activitatilor de limitare a raspandirii noului coronavirus nu a fost necesar in aceste opt luni de pandemie, insa militarii, spune generalul maior Dragos Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica si al Garnizoanei Buzau, sunt pregatiti.
Am inceput cu ancorarea in realitatea celor 3.546 de cazuri noi de COVID-19 pe care judetul Buzau le are pentru ca inseamna “azi” pentru fiecare dintre noi.
Nu trebuie sa inchei salutul catre militari fara a le aduce gandul bun al comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul maior Dragos Iacob!
Schimbam insa registrul pentru ca este Ziua Armatei Romane care in acest an este sarbatorita in public, dar fara public numeros. Desi, buzoienii erau obisnuiti ca la amiaza, in parcul Crang sa cante Muzica Militara a Diviziei, iar indraznetii sa exerseze chiar si un pas de dans, ori copiii sa ia cu asalt tehnica militara din expozitia publica, 2020 este anul atipic care nu mai scoate armata in spatiul public. Pentru a vedea si asculta Muzica Militara a Diviziei 2 Infanterie Getica va recomandam sa intrati pe pagina de socializare a diviziei https://www.facebook.com/divizia2infanterie/videos/765087477375683.
Cu toate acestea, evenimente omagiale au loc la ora 10 la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, dar si la ora 12 in Cimitirul Eroilor. La ambele vor participa autoritati publice locale si militare, dar si nationale, spre exemplu presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu va marca Ziua Armatei Romaniei la Buzau.
Si am precizat ca evenimentul numarul doi al zilei in garnizoana Buzau va avea loc in zona Cimitirului Eroilor aflat pe Calea Eroilor, probabil una dintre cele mai frumoase strazi din Romania, spune primarul Constantin Toma.
In acelasi timp, orasul Buzau este acea urbe in care 70 la suta din populatie are un vecin, daca nu cumva un sot sau un fiu care lucreaza in armata.
Ca atare, omagiile concrete si permanente in peisajul urban sunt elemente ale vietii de zi cu zi a buzoienilor si trebuie sa fie apreciate ca atare.
Drept pentru care, dupa Calea Eroilor, in Buzau va exista si Calea Aviatorilor dincolo de ultimul Albatros, avionul Albatros 476 al Aviatiei, catre celebrul pod Maracineni. Detalii ne ofera desigur primarul Constantin Toma.
Inainte de a intra in curtea unei unitati militare pentru apelul de dmineata, il intreb pe primarul Buzaului despre amintirea pe care o tine la suflet din perioada stagiului militar obligatoriu.
Asadar, facem in final un demers ce trezeste amintiri barbatilor care au facut stagiul militar, dar si celor care au imbracat ori imbraca haina militara zi de zi si as invita la raportul si inspectia de dimineata, apel matinal ii zic eu ca necunoscator al ordinii militare.
Bine, va aduc aminte in atentie si reportajul din 2019 octombrie 25 pe care il puteti citi aici si care are sunet de muzica militara.
Fac invitatia si catre tinerii care nu au trait asa momente in cazarma cu speranta ca ar putea intelege ca oameni integri si responsabili inca sunt un produs al Armatei, iar ei ar putea imbratisa o cariera militara.
Add Comment