Interviu

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

Totuși, apartenența la acest patrimnoiu mondial devine din ce în ce mai importantă datorită celor 18 comune ce fac parte din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Datorită aportului specialiștilor Asociației Ținutul Buzăului, dar mai ales susținerii financiare a Consiliului Județean Buzău, din geoparc se dezvoltă deja semnificativ sustenabil zonele Berca, Scorțoasa, chiar și Bozioru, Mânzălești, Lopătari, Colți și urmează Bisoca - unde este pe punctul de a fi înființat primul muzeu dedicat cutremurelor. Nu reluăm informația, citiți-o dumneavoastră AICI.

Prin Legea 160/2013 este declarată ziua de 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.

Județul Buzău este printre zonele României, țară cu opt situri în acest patrimoniu mondial. Astfel, din aprilie 2022, zona noastră este pe această listă specială cu Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, însă din 2012 cartea mare a tezaurelor umane vii a fost deschisă de celebra țesătoare în păr de capră Adela Petre, mama Adela, cum o știau cei care au încercat să dobândească în timp meșteșugul de la munteanca atât de prezentă în evenimente publice naționale și internaționale.

foto – rețea de socializare

Pe aceeași listă se află Amelia Papazissu – tot pentru meșteșugul țesutului, Mircea Micu – minunatul făuritori de instrumente muzicale, dar și abil interpret la o sumă bună dintre ele, recunoscut fiindu-i meritul pentru cimpoi, tulnic și fluier. Din 2022, această listă a buzoienilor tezaure umane vii în patrimoniul mondial al UNESCO a fost completată de un alt buzoian – mai puțin vizibil în evenimente publice în zona de baștină – Liviu Balâc, meșter cioplitor în lemn și creator de icoane din acest material.

Totuși, apartenența la acest patrimnoiu mondial devine din ce în ce mai importantă datorită celor 18 comune ce fac parte din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Datorită aportului specialiștilor Asociației Ținutul Buzăului, dar mai ales susținerii financiare a Consiliului Județean Buzău, din geoparc se dezvoltă deja semnificativ sustenabil zonele Berca, Scorțoasa, chiar și Bozioru, Mânzălești, Lopătari, Colți și urmează Bisoca – unde este pe punctul de a fi înființat primul muzeu dedicat cutremurelor. Nu reluăm informația, citiți-o dumneavoastră AICI.

Un rând adăugăm – aparteneța la patrimoniul mondial al UNESCO este o șansă clară de recunoaștere internațională, dar mai ales de valorificare și potențare mai ales a bogăției naturale pe care județul Buzău o deține și care nici aici, acasă, nu a fost suficient cunoscută de către noi toți.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole