Argument

Ziua validării UNESCO

Astăzi, conducerea internațională a UNESCO - Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură se întrunește pentru a dat votul decisiv în cazul a 16 geoparcuri din întreaga lume ce aspiră la statutul de geoparc în rețeaua globală a acestei organizații. Printre ele este desigur și Geoparcul Ținutul Buzăului.

Astăzi, conducerea internațională a UNESCO – Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură se întrunește pentru a dat votul decisiv în cazul a 16 geoparcuri din întreaga lume ce aspiră la statutul de geoparc în rețeaua globală a acestei organizații. Printre ele este desigur și Geoparcul Ținutul Buzăului.

Teritoriul de 1035,9 kmp din 18 comune buzoiene componente în care trăiesc peste 45.000 de oameni, astăzi la amiază ar putea primi vestea fabuloasă că fac parte din galeria cu doar 169 de geoparcuri din lume cărora li s-ar putea alătura maxim 16 acum! Va fi o responsabilitate pentru autoritățile publice județene, în speță Consiliul Județean Buzău, finanțatorul principal al geoparcului care în 2021 a alocat 70.000 de euro acestui proiect, iar pentru 2022 a disponibilizat 90.000 de euro. Susținerea financiară, dar și progresul concret în cele 18 comune vor fi din ce în ce mai mari pentru că definiția de bază este dezvoltarea sustenabilă!

SUSȚINERE DE LA MINISTERUL CULTURII

Prezent marți, 12 aprilie la Buzău cu ocazia marcării a 1650 de ani de la atestarea orașului Buzău, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu și-a arătat deschiderea de a susține din postura pe care o deține în prezent la nivel național pentru Geoparcul Ținutul Buzăului.

În mod evident, la final de zi vor fi și surprize după validarea de către boardul UNESCO a celor 16 cereri de intrare în galeria mondială din partea a tot atâtea geoparcuri.

Poate cele mai importante tezaure cu care Ținutul Buzăului s-a prezentat în fața comisiei UNESCO se numără oamenii celor 18 comune care poartă cu ei tradiții, folclor, obiceiuri, gastronomie și cultură, dar și natura atât de variată și de bogată în trovanți numiți în fel și chip de oameni, chiar și ciuperci, focuri vii și ape sărate, peșteri neumblate, poieni fantastice și munți cu legende despre care sperăm să avem ocazia să povestim din când în când aici, în paginile www.buzaulinreportaje.ro.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole