Interviu

Compania de Apă a semnat ultima investiție POIM, în civilizație și progres, în alte 19 localități

►      112 milioane de lei=9 unități teritorial-administrative=19 localități=95 de km de rețele de apă+41,1 km de rețele de canalizare

►      Viteză maximă de construire, pentru 30 de luni de execuție

►      Ultimul contract semnat în megafinanțarea de 358 de milioane de euro, obținută de un operator regional de apă care a adus în 2023 și 2024 cele mai mari sume din istoria județului Buzău în infrastructura apei și a apei uzate

ULTIMUL CONTRACT SEMNAT DE CAB. Sala Nicu Constantinescu a Primăriei Municipiului Buzău a fost astăzi, 18 aprilie 2024, gazda specialiștilor Companiei de Apă, a constructorilor care au adjudecat prin licitație contractul de lucrări numărul 8 din finanțarea europeană obținută prin Programul Operațional pentru Infrastructura Mare, dar și a primarilor sau reprezentanților de primării din cele nouă comune și orașul Nehoiu, beneficiare finale ale lucrărilor.

Un alt fel de contract față de celelalte nouă ce fac parte din megafinanțarea de 358 de milioane de euro obținută de către operatorul regional CAB astfel încât, pentru prima dată în istoria județului Buzău să fie apă potabilă curentă acolo unde nu a fost vreodată, să existe noi gospodării de apă potabilă, canalizare nouă sau extinsă în zeci de localități ale județului.

Concret, CL 8 semnat pe 18 aprilie 2024 cu Asocierea CONCAS SA – CORNELL’S FLOOR SRL – HIDRONIC SRL-ROMOIL 2003 SRLvizează alimentarea cu apă în localitățile Buda Crăciunești, Zărnești Slănic, Sărata Monteoru, Izvoru Dulce, Viperești, Tronari, Mânzălești, Lopătari, Brebu, Luncile, Calvini, Bâscenii de Sus, Bâscenii de Jos, Nehoiu, Mlăjet și Chirlești, dar și rețele de canalizare la Păltineni, Mlăjet, Chirlești, Vernești și Cândești. Valoarea contractului este de 113 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție se rdică la 30 de luni, cu o perioadă de garanție de 36 de luni.

În total, vor fi 84,17 km de extinderi de rețele de distribuție de apă potabilă și 10,36 de km de rețea de apă, rețea refăcută și modernizată. Adăugăm, listei acesteia cele două unități territorial-administrative – Nehoiu și Vernești care vor avea 41,1 km de rețea de canalizare în cinci dintre satele celor două oars și comună.

La evenimentul din sala Nicu Constantinescu a Primăriei Buzău, directorul general al operatorului regional CAB, Simona Săvulescu a precizat deschis – trebuie viteză maximă în derularea CL8, aspect solicitat de câteva ori asocierii de constructori, pentru că este, realmente o investiție majoră în civilizație și confort, arată oficialul CAB. Auzim imediat.

Asocierea de constructori este coordonată de Concas S.A., companie reprezentată în sală de către Ionel Gagu, singurul constructor care a oferit detalii, de altfel, despre implicarea în dezvoltarea județului Buzău la unul dintre cele mai importante capitole – infrastructură de apă și canal. Iată poziția acestuia.

Gagu a precizat că aportul primarilor prezenți în sală sau reprezentați de consilieri este pentru autorizarea locală a lucrărilor, recunoscând că pe tot parcursul acestui contract de lucrări monitorizarea și relaționarea cu entitatea locală aparține în continuare beneficiarului Compania de Apă, aspect corijat de către directorul general al CAB care a marcat clar acest aspect ca fiind apanajul operatorului de apă, cel care a obținut și care coordonează contractele POIM. Un drept stipulat legal. Ascultăm!

Așadar, în toate cele 10 contracte de lucrări, nu doar în acesta cu numărul 8, reprezentanții CAB au dreptul să păstreze atentă monitorizarea pe fiecare etapă de lucru în teren și, reiterăm ceea ce a spus directorul general al CAB în sala de eveniment.

Noul contract de lucrări din POIM-ul imens obținut de CAB vine la pachet cu efecte concrete în dezvoltarea celor 19 localități buzoiene, iar unii primari sunt conștienți de aspect. Ionuț Milea, primarul orașului Nehoiu a fost singurul edil din sala N. Constantinescu realmente prins de subiect.

Numai că interesul edililor se poate măsura, spre exemplu și în punctualitatea cu care s-au prezentat la eveniment, atenția acordată în timpul prezentării sau prin numărul de întrebări adresate constructorilor sau oficialilor CAB, la prezidiu fiind și directorul economic al CAB, Dragomir Văsii. Doar munteanul Milea de la Nehoiu a ridicat problema termenelor de start despre care Ionel Gagu a dat certitudinea că în următoarele două săptămâni va fi organizat șantierul. Pentru această etapă, edilul nehoian spune că are în vedere două opțiuni, printre care este un stadion mai puțin accesat din satul Mlăjet. Constructorul a menționat că pe măsură ce achiziționează materialele de construcție necesare le va depozita în arealul orașului Nehoiu pentru că oricum furnizorii lucrează deja cu termene foarte mari de livrare. Mai mult, s-a făcut apel și la populația locală să răspundă afirmativ pentru angajarea pe aceste șantiere, remunerația începând de la 5000 de lei net pentru un muncitor necalificat, a precizat sursa menționată anterior.

Deci, sunt lucrări ce dezvoltă pe termen lung comunitățile Buzăului, cu sau fără prea mare implicare din partea autorităților locale, deși 90 la sută dintre edili abia așteaptă aplicarea acestor proiecte în satele lor. Poate implicarea este egală cu prezența pe listele electorale? În mod evident, următoarea etapă de prezentare a acestor proiecte imense va fi aceea din teren, din șantier pentru că noile studii ale specialiștilor mondiali din infrastructura apei și apei uzate arată că de cele mai multe ori viața este afectată pe termen lung de canalizare și poate nu de împuținarea reusrselor de apă potabilă.

Concluzia semnării CL8 este spusă evident de către dir. gen. Simona Săvulescu – care reiterează aspectul dezvoltării.

Cap compas, finalul proiectelor POIM. 10. Un real campionat ce scrie istorie pentru județul Buzău pentru următoarea jumătate de secol. Luăm această perioadă ca reper pentru că, spre exemplu, în municipiul Buzău se fac modernizări prin POIM la mai bine de 50 de ani de la înființarea sistemelor urbane de aici, iar în teritoriu, în sate, fie nici acum nu există, fie rețelele de apă sunt realizate inexact, neconform și insuficient, rare fiind situațiile de bună practică. Oricum, CAB are aproape de punct final poate cel mai mare proiect realizat integral de o companie buzoiană pentru minim un sfert din populația județului Buzău. Detaliem, la momentul potrivit.

Așadar, vorbim despre finalizarea POIM, iar termenele sunt precizate tot de către directorul general al CAB, Simona Săvulescu.

113 milioane de lei pentru 19 localități care vor avea apă și canalizare fie pentru prima dată sau vor avea asigurarea calității vieții, dar pe teremen lung!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole