Reportaj

Cozonac cu fir roșu de lână, din Ținutul Buzăului

Azi, am aflat că tradiția meșteșugește de fapt, povestea neîntreruptă a cozonacului cu fir roșu de lână de pe strada Caraiman nr. 6. Lucrurile simple țin de calitate consecventă, de respectarea clientului care conferă în timp încredere și mai ales de simțământul acela special al lui acasă, atunci când felie după felie din prăjitura aleasă a românului, la ceas de sărbătoare, se așează pe masa de sărbătoare întru slava vieții însăși, a oamenilor buni și a credinței că de undeva avem parte de o lumină aparte.

Azi descalț până și sufletul de nerăbdare și-l poftesc la masa cu cea mai distinsă dintre bucatele cu care neamul a crescut în ultimele sute ani. Sunt atentă la fiecare sunet ce răzbate din sala de producție și trag în piept din mirosul ce vine valuri-valuri, iar de-aș avea unealta necesară aș insera printre vorbe din dulcea, parfumata și nemaipomenita mireasmă ruptă de departe, minim 35 de ani dați în urmă până spre frageda copilărie oprită în Vinerea Mare, în fața cuptorului din pământ șters bine de bunica-mi bătrână deja, cu un prosop umed, și înțesat cu tăvi din care dădeau să scape pe delături dolofani ce țineau între falduri miez de nucă împrietenit parcă de-aproape cu albuș de ou, praf de cacao și uneori cu bucăți de rahat.

Simțiți deja miros de cozonac cald? Eu, da. Și nu are cum să nu ne călăuzească cele mai frumoase dintre sărbătorile noastre creștinești. Punem rămășag pe tradiție și primim binecuvântarea bucatelor alese ce ne definesc chiar și tezaurul făurit cu migală și pus de azi, la pachet strâns bine cu fir roșu de lână.

Dezbrăcați și dumneavoastră sufletul de oboseală și nerăbdare, trupului dați-i odihnă și pace cam 15 minute și repeziți-vă până pe strada Caraiman,  la numărul 6, în orașul Buzău! Aty deschide cu un zâmbet și inima și ușa sălii de producție prin care răzbește darnicul miros de sărbătoare!

Șezătoarea cozonacilor de pe Caraiman nr. 6

Trecem împreună pe la Cofetăria nr. 379 – suită gata mistică de zile de naștere a trei copii minunați, are să-mi spună repede Aty Popescu, doamna corporatistă care a lăsat munca din bancă, în banii ei și a pariat pe activitatea care să-i dea în primul rând copilului propriu sănătate din bucata dulce înghițită. Cofetăria aceasta stă drept emblemă a Buzăului de ani buni, semn e calitatea oamenilor care vin ritmic să cumpere câte ceva ba pentru o vizită, ba pentru masa specială a weekendului, iar când vine vorba despre sărbători, lista capătă semnificație de gală. Azi, miroase a cozonac și zic să nu fiu nici Negruzzi și nici Kogălniceanu, primii care au notat rețeta de cozonac, unu la sută, nu mai mult, ci să punem împreună pe hârtie o poveste cu gust, calitate și ținută! Așa cum Aty Popescu a definit-o deja pentru mii de români care vin să cumpere fie dolofanul cozonac, fie prăjituri rafinate in tonuri și gusturi de cafea, fistic, caramel, busuioc și… ne va spune însăși doamna de la 379.

O masă imensă pe care cresc aparent lent bucăți imense de aluat. În jur forfotesc doamne cărora nu reușesc deloc să le aflu numărul, căci își schimbă rapid locul, vin și pleacă ba cu plămadă de miez de nucă și cacao, ba cu tăvițe din lemn. Și telefonul din cofetărie tot sună… Nu se încurcă una pe cealaltă. Nu se lovesc cu făcălețul și nici nu-și dau ordine. Din mâinile lor rămân cozonaci împletiți. Unul cam la două-trei minute. O altă masă se umple încet-încet cu tăvi din care au să răbufnească a miros binecuvântat pufoșii Buzăului – cozonacii cu fir roșu din lână, de aici, din municipiul Buzău, de la poarta Ținutului Buzăului. Din când în când, în sala aceasta intră ca într-o tresărire sunetul alertei de la intrarea în cofetărie. Cineva vrea să cumpere ceva bun! Sau să lase o comandă. Sunt zile fără odihnă pentru cofetăresele de la 379.

Mesele acestea sunt într-o șezătoare a cozonacilor începută cam din zorii zilei, rup câteva cuvinte doamnele care-și arată îndemânarea modelând tradițional aluatul atât de bine mirositor! Fac horă și eu în jurul lor cât să văd cum sunt pregătiți cei mai buni cozonaci din județul Buzău, ….și am verificat intens, cozonaci cu carte de identitate și peste ocean, dar și prin țări de împrumut pentru români – Germania, Qatar, zona Balcanilor, UK și câte și câte alte zări.

Georgiana face zilnic naveta de la Beceni. E parte din povestea șezătorii cu cozonaci de la Cofetăria nr. 379 de pe Caraiman 6, cofetăria din vitrina căreia zâmbesc timid macarons, prăjituri alese și se face loc pentru minunantul cannoli – vraja aceea cu fistic, un fel de răsfăț gastronomic de cinci stele primit acasă, la Buzău de la Aty Popescu și doamnele care știu bine gramaje, arome și rețete atât de speciale, încât nu despre poftă ar trebui să spunem, ci direct în primă instanță despre dependența de calitate și îndrăzneală. Ce nu regăsiți în video, aflați în cuvintele împletite astfel încât să simțiți până și gustul.

Doi clienți care fac pregătiri pentru nuntă și-au calculat prima parte a acestei zile să ajungă din București la Buzău pentru a discuta secvența dulce a evenimentului unic din viața lor aici, pe str. Caraiman nr. 6. Aty este convingătoare. Îi urmăresc doar gesturile. Încheie cu un zâmbet, desigur. Respiră adânc, trece prin sala de producție și începem povestea.

Doamna din fața mea este de o modestie aparte – deși a creat în timp un brand, Cofetăria nr. 379, i-a consolidat poziția în piața românească, nu doar aici, acasă, la Buzău, a revenit cu inovații și cu produse de top la nivel mondial și care alcătuiesc prăjituri de neîntâlnit dar mai ales ce nu pot fi copiate tocmai datorită calității ingredintelor folosite, nu folosește nici cuvinte complicate și ce ar putea să dea greutate discuției, nu îndepărtează nici privirea către zări necunoscute și nici nu evită răspunsurile.

379 – o construcție privată ce a devenit în timpul scurs de la deschidere un brand al municipiului Buzău, poarta de intrare în Ținutul Buzăului, geoparc UNESCO susținut și dezvoltat în 18 comune ale județului. De aici, arome și gust, tradiție și consecvență.

Aty a pornit afacerea aceasta având o rațiune specială, spuneam anterior, să-i poată oferi propriului copil o prăjitură sănătoasă, dar mai ales să câștige timp de calitate cu el. E firesc să aduc în atenție întrebarea dacă a câștigat acel timp dorit, dacă e să adăugăm aspectul cererii ridicate de produse ce sosesc sistematic la Cofetăria nr. 379. Aty Popescu râd larg.

De aici, servim cu ocazia acestui Paște cozonac tradițional de excepție.

Desfată papilele gustative, înalță sufletul și așează în cartea amintirilor noua definiție a copilîriei – partea aceea minunată a vieții care a avut parte de toate bucuriile simple  poate fi reconstituită printr-o felie de la 379!

… o mare de apă este gura celui care a trecut zilele acestea prin cofetăria de pe Caraiman!

Cozonacii 379 au văzut lumea mare și au dat gust de calitate românilor și prietenilor lor, străini de prin state îndepărtate ori vecine României, ba călătoresc în pachetele de Paște ori Crăciun pe care părinții le trimit departe-departe de acasă și sunt parte componentă a cadourilor de sărbători pe care companiile care se respectă le oferă colaboratorilor și propriilor angajați. Pufoșii tradiționali ce se rup fâșii-fâșii, ca la carte, nu?, sunt esența identității naționale pentru expați, dar și fila numărul trei a structurii www.buzaulinreportaje.ro numită CARTEA CU GUST A BUZĂULUI, reportaj ce va fi tipărit într-o zi aparte pentru ziar. Aty Popescu își păstrează din prima clipă a interviului și până la final acea doză admirabilă de emoție pe care jurnalistul o desprinde din cantitatea imensă de omenie și virtuozitate în ceea ce face – 379!

TRADIȚIE 379

De fapt, însăși consecvența aceasta duce la tradiție. Desigur, aproape de noi sunt suficiente exemple de buzoieni care cumpără exclusiv de la Cofetăria nr. 379 cozonaci cu ocazii speciale sau pur și simplu atunci când pofta nu lasă locului papilele. Cum este și cazul medicului Cosmin Ursăchescu, client cu state vechi la această cofetărie, el însuși exemplu de echilibru profesional, plus pasiune pentru halatul alb. Azi merge în vizită, însă când vine pofta trece să cumpere un cozonac.

Fir roșu este însuși cozonacul preparat de fiecare dată la 379 accentuând calitatea și plusând cu îndrăzneală. Farmecul lui este chiar tradiția, spune Aty Popescu, doamna corporatistă care de ani buni face din cofetăria de pe strada Caraiman excelență în domeniu.

Clienții intră și ies cât ai spune ….. da, chiar și cozonac. Cumpără unul sau mai mulți, lasă comandă pentru puținul timp care a mai rămas până în ziua de Paște sau caută încă, o bucată de plăcintă de post ori un platou ales.

Azi, am aflat că tradiția meșteșugește de fapt, povestea neîntreruptă a cozonacului cu fir roșu de lână de pe strada Caraiman nr. 6. Lucrurile simple țin de calitate consecventă, de respectarea clientului care conferă în timp încredere și mai ales de simțământul acela special al lui acasă, atunci când felie după felie din prăjitura aleasă a românului, la ceas de sărbătoare, se așează pe masa de sărbătoare întru slava vieții însăși, a oamenilor buni și a credinței că de undeva avem parte de o lumină aparte.

APLOMB

Aty Popescu și Cofetăria nr. 379 s-au alăturat galeriei selecte a www.buzaulinreportaje.ro. Scriem cu plăcere despre oamenii frumoși ai Buzăului, despre reușita, dar mai ales despre echilibrul pe care aceștia îl pot păstra vreme îndelungată în activitatea pe care o realizează.

Azi, cozonacul de la 379!

Lecție pură de românism înscrisă din copilărie în memoria fiecăruia dintre noi. Feliei de cozonac îi punem alături oul roșu și celebrăm cea mai frumoasă sărbătoare din an, Paștele! Să nu uităm de voioșia sufletului, bucurarea și înălțarea lui, de calitatea de a fi om între oameni, așa cum profesioniștii precum Aty Popescu și doamnele din Cofetăria 379 sunt de identificat zilnic, nu doar acum!

Paște sănătos și cu oamenii buni alături!

CARTEA CU GUST A BUZĂULUI, III

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole